Apró darabokból

Legókiállítás nyílt Napóleon életéről

1,2 millió darab színes legó felhasználásával emlékeznek meg a waterlooi csata kétszázadik évfordulójáról.

2015.05.30 15:42MTI
YouTube screenshot

Kiállítás nyílt Waterloo városában Napóleon és legyőzője, Wellington herceg életéről legóból.

A tárlaton Napóleon polgári törvénykönyve, a Code civil, a császár irodája, híres kalapja, Jacques-Louis David által festett arcmása és a waterlooi csata jelképes helyei 1,2 millió darab színes legóból összerakva láthatók. A waterlooi csata kétszázadik évfordulójáról június 18-án emlékeznek meg.

"Nemzedékeken átívelő eseményt szerettünk volna. A kiállított tárgyak - korabeli empire és európai bútorok, Napóleont ábrázoló képek - láttán a legkisebbek is szórakozva sajátíthatják el történelmünk e részleteit" - mondta Éric Jousse, a pénteken nyílt kiállítás kurátora.

A történelmi és tudományos jelleg - minden egyes kiállítási tárgyat szakemberek bíráltak el az elkészítés előtt - jól ötvöződik a városközpontban, a régi istállókban július 31-ig nyitva tartó játékos kiállításon. Játszóműhelyeket is berendeztek, amelyekben a kicsik kézbe is vehetik a tárgyakat.

A kiállítás impozáns darabja a párizsi Invalidusok Dómjának kicsinyített másolata. Az eredeti épületben található Napóleon síremléke. A 2,5 méter magas, mintegy fél tonnás legóépítményt több mint 1000 órás munkával, 270 ezer darabból állították össze.

A kiállítás 2014-ben Bonaparte első feleségének, Joséphine de Beauharnais-nak a rueuil-malmaisoni kastélyában volt látható, és több mint 30 ezer látogatót vonzott.
A waterlooi csata kétszázadik évfordulója alkalmából kibővített kiállítás legközelebb a Grenoble melletti La Mure-ben, majd Genfben várja a látogatókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.