Métely

Megjelent a Menetelés az életért mozgalom elindítójának könyve magyarul

A kötet budapesti bemutatóján a szerző azt mondta: könyvében a mai kor egyik jellegzetességéről, a látens antiszemitizmusról ír, amely a "közönyösség által a társadalom minden területét áthatja".

2015.05.30 02:30MTI

A hallgatás leplének szétszakítása címmel jelent meg magyarul Jobst Bittner német lelkésznek, a Menetelés az életért mozgalom alapítójának könyve. A kötet pénteki, budapesti bemutatóján a szerző azt mondta: könyvében a mai kor egyik jellegzetességéről, a látens antiszemitizmusról ír, amely a "közönyösség által a társadalom minden területét áthatja".

Jobst Bittner kiemelte: a holokausztról való hallgatás nemzedékről nemzedékre öröklődik, és "ha nem vagyunk képesek szétszakítani a hallgatás leplét, akkor nem leszünk képesek a nemzet jövőjét alakítani". A hallgatás több szinten valósul meg: családi, egyháztörténeti és nemzeti síkon - hangoztatta a szerző.

Szólt arról is, hogy Németországban a háborús bűnök elkövetőinek és a holokauszt túlélőinek leszármazottjai még mindig a múlt örökségétől szenvednek, "és csak akkor élhetik majd meg a gyógyulást és felépülést, ha észreveszik egymást, megbocsátanak egymásnak, és kiengesztelődve egymásra találnak. Ez csak akkor történhet meg, ha szétszakad a hallgatás rájuk boruló leple" - fogalmazott.

A német lelkész felidézte, hogy Tübingenből, abból a dél-németországi városból, ahol él, a 15. században, a Tübingeni Egyetem megalapításakor, 400 évre elűzték a zsidókat. A náci időkben pedig az egyetem volt az első "zsidómentes" intézmény. A város egyetemén összesen 300 SS-tag végzett, akikre mintegy 700 ezer zsidó ember meggyilkolása vezethető vissza. A fő bűnös azonban a tübingeni "hallgató lakosság" volt - hangsúlyozta.

A II. világháború után még 30-40 év telt el hallgatásban és közömbösségben. A nagyapák nem beszéltek az általuk elkövetett tettekről, így egyik nemzedék a másik után élt a holokauszt árnyéka alatt - mondta a könyv szerzője.

Jobst Bittner hangsúlyozta, a múlt feldolgozásának különböző szintjei vannak, de a legalapvetőbb az igazsággal való szembenézés. Hozzátette: könyvében sokan elmesélik saját történetüket, azt, hogy miként derítették ki nagyszüleik SS-tagságát, és beszámolnak arról is, hogy családi múlt feltárása milyen mélyen megrendítette őket.

A könyvbemutatón részt vett Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke, Mohos Gábor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára és Hardi Titusz, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.