Interjú

Kulturális érték - Új Hermina: kiállítás és koncert egy térben

Magyarország, ezen belül Budapest - még szorosabban véve, Zugló - izgalmas kulturális értekkel gazdagodott. Katona Kálmán (1998-2000 hírközlési és vízügyi miniszter,1990-1994, 2002-2006 országgyűlési képviselő) képzőművészeti kiállítóhelyet hozott létre Hermina Galéria néven. Az első tárlat címe: ZENEKÉP. Szerkesztőségünk a koncerttel egybekötött megnyitón beszélgetett az új kultúrhely kezdeményezőjével. Képgalériával!

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2015.05.28 09:00ma.hu

Katona Kálmán elmondta, hogy szándéka szerint fiatal képzőművészek és zenészek fórumát kívánta létrehozni, helyet biztosítva a gondolatiságukban egymáshoz szorosan kapcsolódó kiállításoknak és koncerteknek. Az alapító a szakmai irányítást Balogh Máté zeneszerzőre és Peternák Anna festőművészre bízta. Azt kérte tőlük, hogy olyan hiánypótló kortárs művészeti fórumot hívjanak életre, ahol nem párhuzamosan és egymástól függetlenül jelennek meg vizuális alkotások és zeneművek, hanem már a keletkezésük ideje alatt is tartalmilag összefonódnak. A galéria megnyitóján köszöntőt mondott Fehér László Kossuth-díjas festőművész és Jeney Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző; a kiállítást Karácsony Gergely, Zugló polgármestere nyitotta meg. A kooperáció várható eredményeiről és a galéria további működéséről kérdeztük Katona Kálmán alapítót:

Forrás: ma.hu

ma.hu: Mi az alkotók célja?

Katona Kálmán: Az alkotók célja minél több oldalról, s minél mélyebben vizsgálni zene és képzőművészet viszonyát, közös problémákat találni, melyek egyaránt jelenthetnek valamit a térbeli és időbeli művészetek területén. Szeretnénk olyan kölcsönösen inspiráló, alkotói folyamatokat elindítani, melyek lehetővé teszik egymás nyelvének megismerését, megértését. Bolcsó Bálint, Futó Balázs, Gryllus Samu, Horváth Balázs, Kedves Csanád, Muntag Lőrinc, Rubik Ernő Zoltán, Sándor László, Szigeti Máté, Tornyai Péter és Balogh Máté zeneszerzők mindegyike a magyar kortárszenei élet sokat játszott szerzői közé tartozik, részvételük a programban sokat ígérő.

KATT!

ma.hu: az alkotók a megnyitóra mivel készültek?

Katona Kálmán: A Hermina Galéria megnyitójára olyan darab-párokkal készültek, amelyek valamiképpen hasonlítanak egymáshoz, és egyikük sem több egy percnél. A zenetörténet nagy "miniatüristáinak" (Webern, Kurtág) kompozíciós gondolkodása mára univerzális tapasztalattá nőtt az avantgarde zenei gondolkodásban. A fent említett tizenegy fiatal zeneszerző külön-külön eszközzel mutatja meg a Webern által "a fül értékeire vonatkoztatott törvényszerű természet"-ként jellemzett gondolati koncentráltságot. A művek összesűrített anyagával járó zeneszerzői igényre láthatunk majd példákat: a rövid nem egyenlő a kevéssel.

ma.hu: a képzőművészek mit tudnak hozzátenni a zenéhez?

Katona Kálmán: Az ismétlés, hasonlóság fogalmakat a kiállító fiatal képzőművészek - Ádám Zsófia, antalaci Bereczki Kata, Csábi Ádám, Gosztola Kitti, Lakatos Áron, Pap Emese, Peternák Anna, Peternák Zsigmond, Piros Boróka, Tillmann Hanna, Tranker Kata, Varga-Nádas Eszter - változatos irányokból közelítették meg. Kiindulásként szolgált számukra egy napi rutinná vált cselekvés, a képalkotás folyamatában gyakran alkalmazott (pl. grafikai) sokszorosítás gesztusa, eredeti mű és reprodukció viszonya, illúziókeltés és megtévesztés, a déjà vu érzés nehezen megragadható tapasztalata, álombeli ismétlődések, hasonló formájú tárgyak és természeti formák struktúrája. A kiállításon fotó, akvarell, kollázs, grafika, festett és hímzett vászon, objekt egyaránt látható lesz, egy képvers hozzá tartozó hanganyaggal. A kiállító képzőművészek szorosan kötődnek a zenéhez, néhányan maguk is zenélnek, mások zenei múzeumban dolgoznak, s vannak, akik audiovizuális munkákat is készítenek (pl. filmet). Többen rendszeresen járnak kortárs zenei koncertekre, s részt vettek már ilyen jellegű, művészeteket összekapcsoló projektekben.

ma.hu: mi a kiállítás és koncert témája?

Katona Kálmán: 2015. május 27-én induló első, ZENEKÉP kiállítás és koncert témája az ismétlés, hasonlóság. Ezek olyan fogalmak, melyek zeneszerzők és képzőművészek számára is jelentenek valamit. Zenészeknek evidens tapasztalat, mennyire különböző tud lenni ugyanaz a kompozíció egy picit más előadásban, vagy ugyanaz a zenei motívum, ha variálják, transzponálják, díszítik vagy ritmusát változtatják. A képzőművészet területén gyakori eljárás egy-egy forma ismétlése, méretének, színének, képsíkon belüli helyének módosítása, tartalmukban és vizualitásukban hasonló sorozatok, variációk készítése. Mivel e fogalmak vizsgálata kimeríthetetlen lehetőségeket rejt magában, az alkotók könnyen belátható kiterjedésű (időbeli illetve térbeli) halmazokat jelöltek ki maguk számára: mindenki két művet készít, a zeneszerzők egy perc körüli időtartam alatt előadható kompozíciókat, a képzőművészek pedig 10 x 10 cm körüli képeket, az ismétlés, hasonlóság témájára. A miniatűr munkák lehetővé teszik azt is, hogy minél több alkotó részt tudjon venni a nyitó projektben, ugyanakkor hangsúlyozzák a kezdeményezés erősen konceptuális jellegét, hiszen a művek ugyanazon fogalmakból indított, miniatűrökbe sűrített komplex gondolatok vizuális és auditív lenyomatai, sajátos szótári definíciók, melyek katalizálják a két művészeti ág képviselői közti párbeszédet.

ma.hu: a megnyitón némi humort is érzékeltünk. Ez is alkotói szándék volt, vagy félreértettünk valamit?

Katona Kálmán: Igen, rejlik ebben némi humor is, az alapoknál kezdeni a kommunikációt, a rövid kompozíciók és a kis méretű képek nem akarnak visszaélni a befogadó türelmével, első ránézésre úgy tűnhet, tömören, néhány szóban igyekszenek összefoglalni üzenetüket. A témaválasztásban már benne is van a feltételezés, hogy lesz közös metszete a halmazoknak, például az alkotás folyamatának mechanizmusában, a gondolatmenetben, a műveket felépítő rendező elvben. A véletlenszerűen adódó hasonlóságokból számos új ötlet és téma bontakozhat ki, mely alapot ad majd a további kollektív munkának. Azt gondolom Hermina Galéria első kiállítása és koncertje nem mindennapi, hanem bátor vállalás, hiszen apró, finom, érzékeny, gondolati tartalomban gazdag munkákkal hívja fel a látogatók figyelmét összetett, több művészeti ágat is érintő problémákra.

ma.hu: Mi várható a galériában a következő hónapokban?

Katona Kálmán: A Hermina Galériában a nyár folyamán olyan nyilvános workshopok, bemutatkozó előadások és koncertek zajlanak majd, melyek lehetőség szerint minél több érdeklődőt vonnak be (alkotói és befogadói oldalról is) a közös munkába, programot, feladatokat, célokat fogalmaznak meg a későbbiekre vonatkozóan. Szeptembertől pedig kisebb egyéni és csoportos kiállítások valósulnak meg, sor kerül szorosan összetartozó vizuális alkotások és zeneművek bemutatására, melyek egymás hatására jöttek létre és így összefonódva alkotnak egységet. A fiatal kortárs zeneszerzők kompozíciói nemcsak a Hermina Galériában tartott koncertek alatt lesznek hallhatóak, hanem CD-n is hozzáférhetőek, nyitvatartási időben a kiállítótérben hallgathatóak.

ma.hu: Hol található pontosan a Hermina Galéria?

Katona Kálmán: Budapest,  XIV. ker., Hungária Krt. 194.  A kiállítás látható: 2015. május 27. – július 26 között. Nyitvatartási idő: hétfő kivételével 11-18 óráig. Nagyon bízom benne, hogy sokan eljönnek majd. Érdemes lesz. A kép, a zene, és a fiatalság együtt, csak élményszerű lehet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.