Három napig tartott

Magyarország volt a díszvendég egy franciaországi borversenyen

A Pannon Tokaj pincészet 2010-es ötputtonyos tokaji aszúja és a villányi Bock pincészet Libra Cuvée 2011-es vörösbora nyerte el a borászati szakújságírók nemzetközi szövetségének (FIJEV) különdíját a Citadelles du Vin bordeaux-i bor- és pálinkaversenyen, amelynek idén Magyarország volt a díszvendége.

2015.05.26 10:45MTI

A hétfőn befejeződött háromnapos rendezvényen húsz ország csaknem 60 szakértője kóstolt harminc országból 1204 italt - 766 vörösbort, 245 száraz fehérbort, 85 habzóbort, 35 édes fehér bort, 31 rozét, 32 likőrbort és 10 pálinkát. Több mint 300 terméket díjaztak, ezek listáját június közepén, a Vinexpo bordeaux-i nemzetközi borszalon előestéjén teszik közzé. A szervezők szerint a benevezett borok átlagára idén "nagyon magas", 11,73 euró (3620 forint) volt.

A számos különdíj közül a Borpincérek (Sommeliers) Különdíját, amelyet a borszakértők világának nagy nevei ítélnek oda a Földközi-tenger medencéjében termő száraz fehérboroknak, idén egy libanoni bor, a Cloud Nine 2013 nyerte el. A Nemzetközi Borversenyek Szövetsége, a Vinofed, amely hagyományosan olasz borok fölött ítélkezik, idén a Milazzo 2004-et érdemesítette különdíjára, tükrözve a szicíliai borok előretörését - tájékoztatott a versenyről az AFP francia hírügynökség.

A borverseny honlapja szerint Magyarország idén a hat legjelentősebb külföldi résztvevő egyike volt. A honlap szerint május 24-én, vasárnap vezető magyar borszakértők részvételével nyilvános konferenciát rendeztek a magyarországi borokról a bordeaux-i Burdigala szállodában, és ezt borkóstoló is követte. A záró gálavacsorát hétfőn este tartották a Saint-Emilion-i Angélus kastélyban.

A Citadelles du Vin borverseny jelenlegi formájában 2000 óta létezik, jelenleg a CDV (Concours du Vins) nonprofit egyesület rendezi, az idei volt a 15. Célja a borkínálat szélesítése és a borok minőségének emelése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.