Gyász

Elhunyt Marcus Belgrave neves dzsessztrombitás

Elhunyt vasárnap Marcus Belgrave dzsessztrombitás, akire sokan a detroiti dzsesszközösség patriarchájaként tekintettek.

2015.05.25 17:10MTI

A 78 esztendős zenészt egy michigani gondozóotthonban érte a halál, amelynek oka szívelégtelenség volt - közölte a családja.

Sok évtizedes pályafutása során Belgrave olyan sztárokkal zenélt együtt, mint Aretha Franklin, Ray Charles, Joe Cocker és Dizzy Gillespie, de a dzsessz olyan kiválóságaival is dolgozott, mint Max Roach és Charles Mingus - írta a The Variety.com.

A pennsylvaniai Chesterben született zenészcsaládban és már 12 évesen professzionális zenészként lépett fel. Az ötvenes évek végén csatlakozott a Ray Charles Bandhez, majd 1962-ben telepedett le Detroitban. A Motown Records számára készülő lemezek stúdiózenészeként egyebek mellett a The Way You Do the Things You Do vagy a My Girl és a Dancing in the Street című nagy sikerű felvételeken működött közre.

Mikor a hetvenes évek elején a lemezcég Kaliforniába költözött, társalapítója lett a detroiti Tribe Records vállalatnak. Stúdiómunkái mellett páratlan dzsessztrombitás stílusa miatt is közismert lett, mindenkit levett a lábáról sármos és szívből jövő előadásmódjával.

Belgrave zenei oktatóként is generációkat nevelt, számos amerikai egyetemen - köztük a Michigani Állami Egyetemen, a Kaliforniai Egyetemen és a Stanford Egyetemen - szerepelt professzorként vagy vendégelőadóként, de detroiti iskolákban is tanított.

1988-tól, a zenekar megalapításától tagja volt a Lincoln Center Dzsesszzenekarának. 2009-ben a detroiti Kresge Alapítvány a kulturális élet kiválóságainak járó díjával tüntette ki.

"Detroit a lelke egy darabját veszítette el Marcus Belgrave távozásával" - jelentette ki a közhasznú kulturális alapítvány elnöke, Rip Rapson közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.