Megemlékezés

Ma van a roma ellenállás napja

Több európai városban, köztük Budapesten is ma tartják a roma ellenállás napját.

2015.05.16 08:13MTI

A Tom Lantos Intézet közleménye szerint még kevéssé kutatott és ismert a romák ellenállásának története a második világháború idején. A legfigyelemreméltóbb ellenállási kísérlet 1944. május 16-án történt, amikor az Auschwitz-Birkenau területén lévő "cigány láger" rabjai fellázadtak az SS-tisztek ellen, akik gázkamrába akartak terelni őket. A lázadást követően a rabok felét más koncentrációs táborokba szállították, majd amikor a "cigány lágert" 1944. augusztus 3-ára virradó éjjel végül likvidálták, csaknem 3000 roma esett áldozatul.

Kiemelték: a romák második világháború alatti üldöztetése még mindig kevéssé ismert, pedig - mint fogalmaztak - a romák a náci rendszer célpontjai voltak. Sokakat deportáltak, kizsákmányoltak, megöltek koncentrációs táborokban. A háború végeztével, évtizedek óta tart a küzdelem a roma népirtás hivatalos elismeréséért, az arról való megemlékezésért, valamint a kompenzációért és kárpótlásért - tették hozzá.

A Tom Lantos Intézet - a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance) támogatásával - a ternYpe Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózattal és a La Voix des Rroms párizsi civil szervezettel közösen kétéves kutatási projektet indított. Céljuk, hogy feltérképezzék és megismertessék a romáknak a holokauszt idején tanúsított ellenállását, felhívják a figyelmet a roma genocídiumra, továbbá hivatalos megemlékezést kezdeményezzenek.

Szombat délután a VIII. kerületi Mátyás téren a Phiren Amenca roma ifjúsági, oktatási szervezet meghívására roma rapperek, költők, zenészek, valamint civil szervezetek és aktivisták várják az érdeklődőket a roma ellenállás napján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.