Kultúra, gasztronómia, sport

Nagyon Balaton: 25 esemény májustól szeptember végéig

Idén is megrendezik a Nagyon Balaton programsorozatot: májustól szeptember végéig 25 esemény várja az érdeklődőket a Balaton régió rangos kulturális, gasztronómiai és sportfesztiváljaival.

2015.05.16 06:30MTI
MTI/Soós Lajos

"A cél a Balaton legjobb arcát, igazi értékeit megmutatni. Olyan rendezvények kapcsolódnak a MOL - Nagyon Balatonhoz, mint például a 25 éves Művészetek Völgye, a zamárdi MasterCard Balaton Sound, Strand - Nagyon Zene Fesztivál és B.My.Lake, a 10 éves balatonföldvári KultKikötő vagy a Paloznaki Jazz Piknik" - mondta Lobenwein Norbert, a Nagyon Balaton vezetője a programsorozatot beharangozó pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Szabó László Zsolt, a stratégiai partner MTVA vezérigazgatója hangsúlyozta: a közmédia, különösen a Petőfi Rádió, a Petőfi TV, a petofilive.hu, a megújult, június közepétől augusztus 20-ig jelentkező Balatoni Nyár című tévéműsor egész nyáron tudósít a Nagyon Balaton eseményeiről.

Fülöp Zoltán, a Nagyon Balaton főszervezője felidézte, hogy az első rendezvény 2013-ban az augusztus 20-i programokhoz kötődött, ám a tapasztalatok összegzésével arra jutottak, hogy érdemes minél több eseményt bevonni, és kiterjeszteni a sorozatot az egész nyári szezonra. Kitért arra, hogy a Nagyon Balatonhoz idén számos új helyszín és program csatlakozik, emellett erősítenek a gasztronómiában is: a We Love Balaton portállal és a Magyar Konyhával együttműködve a régió száz legjobb éttermét, kávézóját, lángos- és halsütőjét, fagyizóját MOL Nagyon Balaton Top 100 jelzéssel látják el, és ezeket kiemelten ajánlják a közönségnek, például a nyár során két alkalommal megjelenő ingyenes Nagyon Balaton magazinban.

Tavaly mintegy 450 ezren vettek részt a programokon, idén már 600 ezer vendéget várnak a szervezők. Mint elhangzott, idén a tavaly kezdődött Kompkoncertek keretében, a balatoni zenei sorozat szimbolikus nyitányaként június 27-én a Balaton közepén, Tihany és Szántód között a kompon fog koncertet adni az idén 70 éves Hobo, szeptember 19-én pedig, a Nagyon Balaton zárásaként az idén 10 éves Vad Fruttik játszik ugyanott.

A Nagyon Balaton május 29-én indul a tó körüli háromnapos Ultrabalaton tömegsport-rendezvénnyel, amelyet kilencedszer szerveznek meg. A Bringázd körbe a Balatont! szintén a tó körül, 230 kilométeres bicikliúton zajlik: húsz bringapontot hoznak létre a Balatonnál, ahol a biciklisták szerszámokhoz és frissítőhöz juthatnak és regisztrálhatják magukat, amivel nyerni is lehet.

MTI/Soós Lajos

Június 6-án a tihanyi piacplaccon indul a Balaton Method nyári turnéja, amelynek keretében Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr zenés filmjét kertmozikban és a fesztiválokon számos helyen levetítik, különböző programokkal társítva. A balatonföldvári KultKikötő június 26-tól augusztus 29-ig várja a közönséget, ezúttal Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is. A több mint 180 program sorában lesz képzeletszínházi előadás (A lemez két újabb oldala), Quimby-, KFT-, Budapest Bár- és Budapest Jazz Orchestra-koncert, fellépnek színművészek, teátrumi társulatok és stand-uposok is.

A siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon július 17-én a Budapesti Operettszínház az idén 100 éves Csárdáskirálynőt adja elő, július 25-én az Incognito játszik, augusztus 19-én pedig a hazai világzenei színtér kiemelkedő képviselői, a Muzsikás, a Kaláka és Lajkó Félix lép színpadra. A KeszthelyFest keretében július 2-től 4-ig lesznek koncertek (Pankastic, Gájer Bálint, a Nagy-Szín-Pad előadói), utcaszínház, népi játékok, és balatoni borokat is kínálnak.

Miután a 2013-ban Európa legjobb új fesztiváljának választott B.My.Lake idén Balatonvilágosról Zamárdiba költözik, immár három kiemelt fesztivált tartanak nyáron Zamárdiban: július 8-től 12-ig az elektronikus zene fontos eseményét, a Balaton Soundot (a Faithlesszel, Tiestóval, Jason Derulóval és más sztárokkal), augusztus 19. és 22. között pedig párhuzamosan zajlik majd a harmadik Strand - Nagyon Zene Fesztivál (Steve Aoki, Simple Plan, House of Pain fellépésével) és a B.My.Lake (Fritz Kalkbrenner, GusGus, Sven Vath és négy napon át közel száz dj részvételével).

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere elmondta, hogy a település a fesztiváloknak köszönhetően idegenfogalmi adóbevételével a top tíz város közé került. Fülöp Zoltán hozzáfűzte: a három fesztivál megrendezéséről hatéves megállapodást kötöttek a zamárdi önkormányzattal. "Tavaly 150 ezren voltak a Soundon, idén továbbfejlesztünk, például a félig a vízre épülő Nagyon Balaton Teraszon jelen lesznek a Balaton régió legjobb pincészetei és éttermei" - hangsúlyozta.

Horváth Gergely, a Petőfi Rádió és a Petőfi TV felelős szerkesztője elmondta, hogy a társrendezésükben megvalósuló Strand fesztiválról (amely tavaly már 72 ezer vendéget vonzott) élőben közvetít a Petőfi Rádió, de a rendezvényen jelen lesz a Petőfi TV és a Petőfi Live honlap is.

A Nagyon Balaton része a Kálibuli, amelynek keretében a Balatontól északra három faluban, Köveskálon, Mindszentkállán és Szentbékkállán élőzenével, gyerekprogramokkal, gasztro- és kulturális előadásokkal, művészeti műhellyel várják az érdeklődőket. A VinCE Balaton borfesztivál július 2-től 5-ig lesz Balatonfüreden, a Füredi borheteket augusztus 11. és 30. között tartják. Az ARTplacc kortárs művészeti és design fesztivál július 22. és 26. között lesz Tihanyban, mások mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Ludwig Múzeum, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Design Terminál részvételével.

Az idén 25 éves Művészetek Völgye, amelynek Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend ad otthont, július 24-től augusztus 2-ig tart több száz programmal és fellépővel. A Paloznaki Jazz Pikniken (augusztus 7-8.) két színpadon lesznek koncertek, fellép a holland szaxofonsztár, Candy Dulfer, valamint a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.