Hon-vágy

Izraeliek tömege látogatott el a tel-avivi magyar napokra

A látogatók általában magyar származású Izraeliek voltak, akik ezen a hét végén az egész országból Tel-Avivba zarándokolnak, hogy az otthon megszokott ételeket-italokat kóstolhassák, és hozzá a magyar kultúrát élvezhessék.

2015.05.15 16:52MTI

Több mint tízezer izraeli látogatott el a Tel-Avivban rendezett magyar napok eseményeire pénteken.

A magyar nagykövetség és a tel-avivi városháza a magyar-izraeli NNG vállalat gazdasági segítségével közösen szervezte meg a Hatahana nevű szórakozó negyedben a szokatlan tömegeket mozgósító rendezvényt.

Az esemény megnyitóján beszédet mondott Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere és Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete. Mind Huldai, mind Nagy emlékeztetett az izraeli "nagy magyarokra", a híres magyar származású izraeliek főként kulturális területen kiemelkedő eredményeire, Efrájim Kishon íróra, Tomi Lapid újságíró-politikusra.

A fesztiválon pénteken nagy sikerrel szerepelt a Szécsényből érkezett palóc népi tánc együttes, valamint Farkas Zsolt Jazz trió csoportja. Mellettük rendkívül népszerűnek bizonyultak a magyaros kulináris élvezetek, a helyszínen árult kürtöskalács, a magyar hústermékekkel készített szendvicsek, a pörkölt, a túrógombóc, a palacsinta és hosszú sorok kígyóztak a lángosért is.

Az egyik pultnál a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ és a Gowellcation izraeli vállalat szervezésében a magyar turisztikai lehetőségekről kaptak tájékoztatást az érdeklődők, szállodai elhelyezéseket, magyarországi wellness utazásokat ajánlottak az izraelieknek.

A gyerekek és a fiatalok számára bűvös kocka-versenyt rendeztek, és olyan tombolát is tartottak, ahol Budapestre szóló páros repülőjegyet lehet nyerni. Este a Magyar Napok keretében a Farkas trió a tel-avivi kikötő Sablul nevű dzsesszklubjában lép fel, szombaton a palóc táncosok mellett Barcza Gergő folkzenét játszó együttese szerepel a Hatahana színpadán.

A látogatók általában magyar származású Izraeliek voltak, akik ezen a hét végén az egész országból Tel-Avivba zarándokolnak, hogy az otthon megszokott ételeket-italokat kóstolhassák, és hozzá a magyar kultúrát élvezhessék.

"A magyar napok megrendezésével az volt a követség célja, hogy Magyarország pozitív arcát mutassuk be az izraelieknek: a magyar kultúrát, gasztronómiát, ételeket, italokat, és a magyar innovációt a Rubik-kocka révén. A számítások szerint tizenegyezer ember fordult meg a rendezvényen csak az első napon, ami minden előzetes elképzelésünket felülmúlja. Mindenki elismerően nyilatkozott arról, hogy megszületett egy ilyen rendezvény, ahol a magyar származásúak találkozhatnak, és fölidézhetik régi emlékeiket. Jó volt magyarnak lenni ezen a napon"- mondta Nagy Andor az MTI tudósítójának.

A rendezvény látogatói, a Kárpátaljáról elszármazott Alex és Edit Simoni szerint kiváló volt a követség ötlete, s reményüket fejezték ki, hogy jövőre is lesz hasonló fesztivál. Különösen jónak találták a magyar bor- és pálinkakóstolót, és szerintük az egyetlen szépséghibát a hatalmas tömeg miatt kialakult hosszú sorok jelentették a különböző pultok előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.