Katolika

Zarándokvonat indul a csíksomlyói búcsúba

Budapestről május 21-én indul útjára a Boldogasszony zarándokvonat a jövő hét végén tartandó csíksomlyói búcsúba.

2015.05.14 02:30MTI
missziotours.hu

A rendezvény szervezője, Budai László elmondta, hogy csaknem 800-an utaznak majd a 15 kocsiból álló szerelvényen, és a kezdeményezés népszerűségét jelzi, hogy már április közepén foglalt volt valamennyi hely.

A vonat a többi között útba ejti Kolozsvárt, Marosvásárhelyet, Maroshévízt, Gyergyószentmiklóst, Madéfalvát és Gyimesbükköt. A zarándokok ellátogatnak a történelmi Magyarország ezeréves határára is.

Valamennyi állomáshelyen főpapok, lelkipásztorok fogadják a zarándokokat, szavaikat közvetítik a vonatrádión is, amely első ízben üzemel majd a szerelvényen.

Jövő szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt az utasok, pünkösdvasárnap pedig a Gyergyószentmiklóson tartandó szentmisével ér véget a zarándoklat - mondta Budai László.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, és Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.