Muzsika

Megnyílt a Prágai Tavasz zenei fesztivál

Ünnepélyesen megnyílt kedd este a 70. Prágai Tavasz nemzetközi zenei fesztivál, amelyet az idén a második világháború befejezésének 70. évfordulója jegyében rendeznek meg.

2015.05.13 05:30MTI

Bedrich Smetana Hazám című szimfonikus költeményét, amely hagyományosan megnyitja a fesztivált, ezúttal az Észak-német Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara (NDR Sinfonieorchester) adta elő Thomas Hangelbrock vezényletével. Az előadás után a közönség állva, hosszú percekig tartó vastapssal köszönte meg a hamburgi művészek teljesítményét.

A rendezők az előadást jelképnek, a múlt árnyai áthidalásának szánták. Ez volt az ötödik eset, hogy a cseh zeneszerző művét külföldi zenekar adta elő, német zenekar pedig most először tanulta be a Hazámat.

"Történelmi szempontból a fesztivált a legyőzöttek nyitják meg, és a győztesek fogják zárni" - jelentette ki korábban egy sajtótájékoztatón Roman Belor, a Prágai Tavasz igazgatója.

A fesztivál zárásaként június 2-án és 3-án Prágában fellép a Királyi Liverpooli Filharmonikus Zenekar Vaszilij Petrenko orosz karmester vezényletével.

A nagy szakmai elismerésnek és népszerűségnek örvendő zenei fesztivál jubileumi évfolyamában 45 koncertet hallgathatnak meg az érdeklődők.

A Prágai Tavasz költségvetése 83 millió korona (mintegy 925 millió forint), magasabb mint az utóbbi évek átlaga.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.