Premier a 2012-13-as évadban

Opera születik Walt Disney utolsó hónapjairól

Philip Glass kortárs amerikai zeneszerző operát komponál Walt Disney életének utolsó hónapjairól - jelentette be a héten a New York City Opera.

2008.09.30 19:51MTI

A mű alapját Peter Stephan Jungk Der König von Amerika című regénye képezi, a világpremier a 2012-13-as évadot nyitja majd, a szerző 75. születésnapjának alkalmából. 

Philip Glass az Einstein On The Beach, az Akhnaten és a Satyagraha című operáiról is ismert. Az új műről Gérard Mortier, a párizsi opera jelenlegi és a New York City Opera kijelölt új igazgatója tájékoztatta a héten a sajtót: a neves szakember jövőre veszi át a New York-i, ismertebb társánál, a Metropolitannál sokkal avantgárdabb hírben álló operaház irányítását. 

Jungk regénye Walt Disney (1901-1906) életének utolsó hónapjait Wilhelm Dantine írásai alapján idézi fel. Ez az osztrák rajzfilmes a múlt század 40-es és 50-es éveiben dolgozott együtt az amerikai képregény és rajzfilm klasszikusával, csodálta őt és neheztelt is rá. Philip Glass az ő, európai érzékenység ihlette benyomásai alapján kívánja megjeleníteni az ötvenes évek amerikai álmának sokféle arculatát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.