Programajánló

Erdélyi és ukrajnai turnéra készül a Magyar Állami Népi Együttes

Erdélyi és ukrajnai turnéra, valamint oroszországi és törökországi vendégszereplésre készül idén a Magyar Állami Népi Együttes.

2015.05.07 00:30MTI

Mihályi Gábor művészeti vezető, a társulat tavaszi évadának külföldi vendégszerepléseit ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a május 13-án kezdődő erdélyi turné első állomása Sepsiszentgyörgy lesz, ahol a Háromszék Táncegyüttes fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozaton lép fel az együttes a Szarvasének című táncverssel.

Május 14-én a Magyar rapszódia című produkciót láthatja a székelyudvarhelyi közönség, majd az együttes ugyanezzel az előadással érkezik Gyergyóditróba és Csíkszeredába. Május 17-én a marosvásárhelyi Tánchéten lépnek fel a Szarvasénekkel, míg május 18-án a Hagyományok Háza tíznapos bemutatkozó rendezvénysorozatának keretében adják elő a darabot Kolozsváron, a Román Nemzeti Operában. A turné Nagyváradon zárul, ahol az első Dance In Front Nemzetközi Táncfesztivál nyitóprogramjaként mutatják be a Szarvaséneket.

Mihályi Gábor elmondta, hogy nemzeti minősítésű együttes lévén a társulatnak előírt kötelessége a határon túli magyar lakta területek látogatása, ám ezt egyáltalán nem érzik kötelességnek, hiszen mindig hatalmas élményt jelent egyebek közt Erdélyben járni. "Mi viszünk oda valamit, de rengeteget hozunk is magunkkal. A fiatal táncosaink számára ez mindig egy nagyon fontos történelmi utazás is egyben" - fogalmazott a művészeti vezető.

A két szakaszra bontott ukrajnai turné keretében a tavaly novemberben bemutatott, Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című produkciót viszi az együttes Kárpátaljára, Nyugat-Ukrajnába és Kijevbe. A magyar kormány 40 millió forintos rendkívüli támogatásával megvalósuló turné első előadása május 25-én lesz Ungváron, majd Kijevbe, Lembergbe, Szkoléba és Beregszászra utazik a társulat. A második út tervezett állomásai: Beregszász, Técső, Raho, Ivano Frankivszk és Csernovic. A művészeti vezető elmondta, hogy a június végéig tartó ukrajnai turné előadásainak bevételeit helyi humanitárius célokra ajánlják fel. A turné védnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Június elején az együttes három alkalommal is fellép az Oroszországi Magyar Kulturális Napokon a Magyar rapszódia című produkciójával: június 9-én a Nyizsnij Novgorod-i Filharmóniában, június 11-én a moszkvai Csajkovszkij Koncertteremben, majd 13-án a Musza Dzsalil Tatár Állami Opera- és Balettszínházban, Kazányban. A társulat továbbá meghívást kapott az őszi Budapesti Kulturális Napokra Ankarába, ahol ugyancsak a Magyar rapszódiával vendégszerepel.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az együttes ukrajnai turnéjával kapcsolatban elmondta, a magyar kormányzat bízik és hisz abban, hogy éppen a kultúra adta lehetőségek, a művészetek nyelvén történő megszólalás adhat olyan megerősödést ukrán szomszédainknak, és megerősítést a kárpátaljai magyarságnak, amelyre most talán a legnagyobb szükségük van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.