Jazztavasz

Lisa Simone: anyámmal énekelni boldogság volt

Dublinban a Music For Lovers című számot adták elő közösen, és bár nem próbálták el előtte, mégis természetesen eggyé olvadtak zeneileg.

2015.05.04 12:49MTI

"Anyámmal énekelni boldogság volt" - mondta Lisa Simone az MTI-nek. Az amerikai énekesnő súlyos örökséget cipel: édesanyja, Nina Simone minden idők egyik legjobb énekesnője volt, a hatvanas-hetvenes évek világsztárja. Lisa, aki Broadway-sikerek után lépett szólópályára, május 7-én lép fel Budapesten a Művészetek Palotájában.

"Egyetlen alkalommal léptünk közösen színpadra, 1999-ben Dublinban egy bluesfesztiválon. Az előadás egyike volt a legboldogabb pillanatoknak, amelyet együtt éltünk meg, és mindezt hétezer ember látta a helyszínen. Lányom, RéAnna, aki hamarosan 16 éves lesz, alig 6 hetesen szintén ott volt, tehát a Simonék három generációja volt együtt. Ijedt voltam, remegtem és büszke voltam egyszerre" - idézte fel Lisa Simone, aki emailen válaszolt az MTI kérdéseire.

Kitért arra, hogy Dublinban a Music For Lovers című számot adták elő közösen, és bár nem próbálták el előtte, mégis természetesen eggyé olvadtak zeneileg. "A hotelszobájában vetette fel, lenne-e kedvem elénekelni ezt a számot vele, aztán alaposan leellenőrizte, tudom-e a szöveget. Azt már a limuzinban, úton a koncertre kérdezte meg, milyen legyen a hangnem. Közben megszólalt valakinek a mobilja, én azt kérdeztem tőle, a csengés milyen hangnemben van. Aztán el is feledkeztem erről, de később kuncogva megjegyezte, hogy akkor legyen a-moll, mint a csengésé".

Nina Simone énekesként világsztár volt, felemelte a szavát a feketék jogaiért az Egyesült Államokban, ugyanakkor depresszióval és alkoholizmussal küzdött, kapcsolata lányával évtizedeken át meglehetősen gyötrelmes volt, amit az állandó költözések a világban tovább mélyítettek. Lisa fellázadt, 18 évesen, 1980-ban belépett az amerikai hadsereg légierejébe és tizenegy éven át szolgált Németországban mérnökasszisztensként.

"Néhány év múlva ráébredtem arra, hogy az éneklés a szenvedélyem és nem akarok többé katona lenni. Hét közben egyenruhában voltam, hétvégenként viszont Európa-szerte utaztam és énekeltem. Gyorsan megtapasztaltam, hogy amikor helyes úton jársz, miként nyílnak meg előtted az ajtók és válnak a dolgok egyre könnyebbé" - fejtette ki.

Karrierjének komoly lökést adott, hogy egy közös ismerősük ajánlására Joan Faulkner, az Európában turnézó (és az elmúlt években Magyarországon is többször fellépett) remek énekes szerződtette együttesébe vokalistának. Lisa Simone néhány év alatt érett énekesnővé nőtte ki magát, musicalszerepeket kapott a Broadwayn, komoly produkciókban szerepelt, például a Jézus Krisztus szupersztárban. "A kedvenc Broadway-szerepem Mimi Marquez volt a Bohéméletben, meg az Aida címszerepe".

Aztán a Liquid Soul zenekarral Grammy-jelölésig jutott, és 1999-ben jött az a bizonyos este Dublinban az édesanyjával. Nina Simone négy évvel később, 2003-ban halt meg, már nem érhette meg, hogy lánya a 2008-ban megjelent Simone on Simone című lemezen az ő dalait énekelte el. Az album nyitószáma a közös koncerten felvett Music For Lovers lett...

"A Simone on Simone, az első lemezem egyfajta tisztelgés anyám emléke előtt. Újdonság volt számomra elénekelni ezeket a számokat, amelyek egész addigi életemet végigkísérték. Ez a projekt segített az anyám elvesztése után feldolgozni a gyászt, miközben megmutatta számomra azt is, hogy képes vagyok továbbvinni a zenei örökséget és saját stílust tudok kialakítani" - fogalmazott Lisa Simone.

Az énekesnő - akárcsak édesanyja - nagyszerűen énekel dzsesszt, soult, funkyt és popot is. Mint megjegyezte, nem szereti magát kategorizálni. "A lelkemből énekelek soulzenét a lelkeknek". Tavaly megjelent All is Well című lemezén már saját szerzeményei szerepelnek. "Általában késő éjjel jönnek az ötletek a dalokhoz, gyakran a szöveg és a dallamok egyszerre. Előfordul, hogy olyan zenére írok, ami inspirál. Réges-régi dalok rezonálnak bennem, funk, R&B, gospel, soft rock, blues, világzene. Amikor gyerek voltam, otthon ezek szóltak otthon, így az ízlésem műfajokon át ível".

Május 7-én a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában a Jazztavasz fesztivál keretében kvartettjével játszik, amelyben Ralph Lavital gitározik, Reggie Washington bőgőzik, Sonny Troupé pedig dobol. A műsorban leginkább az All Is Well dalai fognak megszólalni, de elhangzanak Nina Simone-számok is, néhány a vendégként színpadra lépő Harcsa Veronikával közös előadásban.

Lisa Simone a társproducere és egyik szereplője a Liz Garbus által rendezett What Happened, Miss Simone? című dokumentumfilmnek, amelyet idén januárban mutattak be a Sundance Filmfesztiválon.

"Férjemmel, Robert Kellyvel évekig kerestük azt a csapatot, amelyik képes ezt a filmet megcsinálni. Boldogok vagyunk, hogy sikerült, a film úgy idézi fel Nina Simonét, ahogy ő szerette volna, hogy emlékezzenek rá" - mondta végül Lisa Simone.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.