Michael Blake 69 éves volt

Meghalt a Farkasokkal táncoló forgatókönyvírója

Meghalt Michael Blake, a Farkasokkal táncoló című regény írója, az azonos című film forgatókönyvírója, utóbbiért 1990-ben Oscar-díjat kapott. Az amerikai író hosszú betegség után, 69 éves korában, szombaton hunyt el, az arizonai Tusconban lévő otthonában.

2015.05.04 11:31MTI

Michael Blake 1988-ban írta Farkasokkal táncoló című regényét, amely több mint 3,5 millió példányban kelt el, és 15 nyelvre fordították le.

A regényből készült film - Kevin Costner rendezésében és főszereplésével - 1990-ben nyolc Oscar-díjat nyert el, köztük a legjobb filmét és a legjobb forgatókönyv-adaptációét. Blake forgatókönyve kiérdemelte a Golden Globe-díjat is.

Blake és Kevin Costner együttműködése 1983-ban kezdődött, a Stacy's Knights című filmmel. Két másik Costner-film forgatókönyvét is az amerikai író készítette.

Michael legutóbbi hollywoodi megbízása Karl May Winnetou című klasszikus regénye forgatókönyvének megírása volt. A Farkasokkal táncoló című regény színpadra állítása jelenleg Matt Murphy producer irányításával folyik. Daniel Ostroff 2014-ben megszerezte a filmjogot Blake-től a Farkasokkal táncoló folytatására The Holy Road címmel.

Michael Blake író hagyatékát az Új-Mexikói Egyetemnek adományozta, ahol annak idején tanult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.