Mustra

Magyarország volt a díszvendég a spanyolországi La Galera XXII. nemzetközi fazekas vásárán

A díszvendég ország mesterei a vásár területének központi helyén, egy külön sátorban kaptak helyet, hogy mindenki megcsodálhassa műveiket.

2015.05.04 05:30MTI

Magyarország volt a díszvendég a katalóniai La Galera település XXII. nemzetközi fazekas vásárának zárónapján.

A díszvendég ország mesterei a vásár területének központi helyén, egy külön sátorban kaptak helyet, hogy mindenki megcsodálhassa műveiket. Naponta több alkalommal a hangosbemondón keresztül hívták fel a figyelmet a magyar munkákra - mondta Albert Attila fazekas, népi iparművész az MTI-nek, egyike annak a hat fazekasmesternek, akiket a budapesti Hagyományok Háza kért fel arra, hogy mutassák be alkotásaikat a nemzetközi rendezvényen.

"Nagyon jó volt a fogadtatás" - vélte a fazekasmester, aki hangsúlyozta, hogy rendkívül magas színvonalú, valamint nagyszabású ez a seregszemle, így jóval nagyobb távlatot jelent, mint azok a vásárok, amelyeken többnyire részt vesznek.

A mesterek kétezer kilométert autóztak Magyarországtól La Galeráig, de hasonló utakra igen ritkán van alkalmuk, mivel igen költséges több ezer kilométerre elszállítani az árut - tette hozzá.

Mint mondta, ezen a négynapos mustrán ők maguk is rengeteg olyan stílussal és ötlettel találkoztak a spanyol mesterek termékeit látva, amelyekből néhányat be tudnak illeszteni a saját munkájukba. "Az ember lát valamit, hogy más hogy csinálja és így fejlődhet" - fogalmazott.

Kovács Barnabás barcelonai magyar főkonzul az MTI-nek elmondta: a népi iparművészek Alsópáhokról, Mezőkövesdről, Békéscsabáról, Abonyból, Bodonyról és az Őrségből érkeztek, felvonultatva a különböző tájegységek kézműves stílusait.

Egy nemzetközi vásár remek lehetőség arra, hogy a magyar kézművesek megmutathassák magukat, illetve munkáikat és a magyar fazekas hagyományokat nemzetközi viszonylatban is megismerhessék - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ugyanakkor a kapcsolatépítésnek is kiváló színtere egy ilyen esemény.

A főkonzul szerint a magyar fazekasmesterség állja a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

La Galera Spanyolország keleti részén található 900 fős település, amely a népi fazekasság egyik helyi központjának számít. Huszonkét éve rendezik a nemzetközi fazekas-kézműves seregszemlét, amelyen minden évben mintegy 80 kiállító és 45 000 látogató vesz részt Spanyolország minden tájáról és külföldről is. Magyarország mellett például lengyel és marokkói mesterek is bemutatkoztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.