Továbbtáncolt...

Pliszeckaja hamvait Oroszország felett szórják szét

A korszakalkotó primabalerina végakarata az, hogy Németországban legyen a búcsúztatása és hamvait Oroszország felett szórják szét.

2015.05.03 18:30MTI

A moszkvai Nagyszínház vezérigazgatója, Vlagyimir Urin elmondta, hogy Rogyion Scsedrin, az orosz balett szombaton elhunyt hírességének férje ismertette vele közös végrendeletüknek azt a részét, amely a halál utáni búcsúztatás és temetési szertartás mikéntjére vonatkozik.

Ebben az szerepel, hogy "testünket halálunk után égessék el, és amikor eljön a szomorú óra, amikor az is távozik az életből, aki kettőnk közül túléli a másikat vagy abban az esetben, ha egyszerre halunk meg, egyesítsék hamvainkat és szórják szét Oroszország felett" - olvasta fel újságíróknak a végrendelet vonatkozó részét a moszkvai Nagyszínház vezetője.

Urin azt is közölte, hogy Maja Pliszeckajától szűk családi körben fognak búcsút venni családtagjai és a hozzá közel állók.

A világhírű balett-táncos, koreográfus szombaton, életének 90. évében hunyt el Berlinben, szívinfarktusban. A Bolsoj vezetése korábban remélte, hogy a Pliszeckajától kollégái, barátai, tisztelői a moszkvai teátrumban vehetnek végső búcsút és a hírességet Moszkvában temetik el.

Pliszeckaja munkásságának több mint 50 évét töltötte a Nagyszínházban.

A szovjet, majd az orosz balett csillaga férjével, Rogyion Scsedrin orosz zeneszerző-zongoraművésszel - egy ellenforradalmi puccstól tartva - 1991-ben távozott Németországba, de nem szakította meg kapcsolatait sem a Bolsojjal, sem Oroszországgal.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.