Keresztény Színházi Fesztivál

Olasz és lengyel vendégelőadások az Újszínházban

Május 15-én kezdődik a második Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban, ahol a magyar produkciók mellett olasz és lengyel előadásokkal is várják a közönséget.

2015.05.03 23:30MTI
Facebook Új Színház

A május 23-ig tartó rendezvénysorozatnak otthont adó Újszínház és a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom mellett az idén új helyszíneken, a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban is zajlanak programok.

A Keresztény Színházi Fesztiválon látható lesz a Fratelli Napoli Marionettszínház, amely gyönyörűen faragott, élethű bábjaival meséli el Jézus születését - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az 1921 óta működő szicíliai Fratelli Napoli Marionettszínház mellett fellép az Újszínházban a Teatro di Iaia az erőteljes társadalomkritikát megfogalmazó Csodák hálójában című előadással. A koprodukcióban készült zenés játék kortárs, haladó keresztény gondolatokat képvisel, a darab a ma emberének nagy kérdéseire keresi a választ zenével, szenvedéllyel, erőteljes színészi játékkal fűszerezve - írják az ismertetőben.

Az olasz vendégelőadások mellett a programban szerepel az évszázadokkal ezelőtti hagyományokra építő misztérium musical is Lengyelországból. A Teatr "A" Totus Tuus című előadása II. János Pál pápa életét dolgozza fel egyedi, multimédiás vetítéssel és különleges koreográfiával.

Mint a közleményben áll, Dörner György a vallásos tematikájú, nemzetközi előadásokkal erősítené hazánkban az egységes, keresztény európai szellemiséget.

"Keresztény szemmel nézve Európa nem egészséges. Válság válságot követ, amely tendencia valahol az erkölcsileg fellazult eszmerendszerekben gyökeredzik. Ennek fényében válogattuk össze a második Keresztény Színházi Fesztivál repertoárját. Az egységes, keresztény Európa jegyében hívtunk vendégelőadókat Olaszországból és Lengyelországból is, ahol a vallásosság talán intenzívebben áthatja a mindennapokat, ezáltal a művészetet is" - mondta Dörner György az összművészeti seregszemle programjának idei bővüléséről.

A programsorozat nyitónapján tartják a bemutatóját az Újszínházban Kocsis István, erdélyi magyar író Az áldozat című drámájának, amely Szent Margit legendáját dolgozza fel, és a fesztivál ideje alatt búcsúztatja el a társulat a szerző Árva Bethlen Kata című darabját.

Az Újszínházban látható lesz a Szabó Magda Az a szép, fényes nap című művéből készült előadás és Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust! (Mindszenty) című darabja is.

A rendezvényhelyszínekhez újonnan csatlakozó József Attila Színházban a Feketeszárú cseresznye lesz látható Rékasi Károllyal a főszerepben, a Nemzeti Színházban pedig a Vidnyánszky Attila által rendezett Johanna a máglyán című darabot és Zelei Miklós Zoltán újratemetve, avagy egy kettézárt falu története című művét, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadását tekintheti meg a fesztivál közönsége.

A rendezvényen fellép a nemzetközileg elismert Cantemus Kórus, továbbá a magyarság sorsfordító eseményeit bemutató Ezeregyév című történelmi táncshowval lép színpadra az ExperiDance.

A fesztivál teljes ideje alatt Molnár János grafikus és festőművész kiállítása látható az Újszínház Galériában és a Bubik István Stúdiószínpad előterében.

A rendezvény fővédnöke Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A fesztiválról további információk érhetők el a www.ujszinhaz.hu oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.