Karlovy Varyban

Életműdíjat kap a Kórház a város szélén 'Hildegard'-ja

Iva Janzurová a magyar nézők körében elsősorban mint Marta Penkavová, a Kórház a város szélén című csehszlovák tévéfilmsorozat főnővéreként vált ismertté és kedveltté.

2015.04.28 16:20MTI
Fotó: screenshot

Iva Janzurová neves cseh színésznő kap életműdíjat az idei, 50. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban - közölte Jirí Bartoska, a filmszemle elnöke keddi prágai sajtótájékoztatóján.

A jubileumi filmszemlét, amelyen a múltban több magyar siker is született, július 3. és 11. között tartják. Tavaly a filmvetítésekre rekord számú, 131 ezer ember váltott jegyet.

Iva Janzurová a magyar nézők körében elsősorban mint Marta Penkavová, a Kórház a város szélén című rendkívül népszerű nyolcvanas évekbeli csehszlovák tévéfilmsorozat mindenki által csak "Galambocskának" becézett főnővéreként vált ismertté és kedveltté.

A prágai színésznőt, akinek nevéhez több tucatnyi sikeres és közkedvelt film, színházi szerep fűződik, a cseh filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért részesíti életműdíjban a fesztivál rendezőbizottsága - mondta el Jirí Bartoska. Művészetéért Iva Janzurová 2006-ban magas állami kitüntetést is kapott Václav Klaus akkori köztársasági elnöktől.

Közép-Európa legelső, mindmáig az egyetlen A-kategóriás filmfesztiválját 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.