Ismeretterjesztés

Könyv a Margitszigetről - elsősorban sportszempontból

A 2017-es magyarországi vizes világbajnokság központi helyszínének, az alkalomra megújuló Margitszigetnek a történetét, javarészt sportmúltját feltáró kötet jelent meg a felelős kiadó és szerkesztő, Jaksics György gondozásában.

2015.04.28 10:11MTI
Facebook Margitsziget

Az Üdvözlet Szent Margit szigetéről címmel napvilágot látott, vaskos könyv nyomon követi a terület históriáját a kezdetektől, összefoglalja természeti és kulturális értékeit, képekkel is bőségesen illusztrálva az alaptételt, amely szerint a sziget egyszerre pihenő- és gyógycentrum, idegenforgalmi gócpont, műemlékkomplexum, arborétum, de nem utolsósorban sportközpont is. Elsőnként az úszás és az evezés költözött be ide, a vizes sportágakat az atlétika követte, majd a tenisz, a labdarúgás és mások mellett a golf, a gyeplabda, a lovas póló, a vívás és az öttusa. A szigetet körülvevő futópálya pedig a szabadidősportot szolgálja.

A Margitsziget emblematikus létesítménye az úszó olimpiai bajnok építész, Hajós Alfréd tervezte Nemzeti Sportuszoda, amelyben Európa-bajnokságok alkalmával is megfordultak már a világ legjobb úszói és vízilabdázói, élükön a magyarokkal. A külön fejezetnek köszönhetően részleteiben is megismerhető az uszoda 1930-tól íródó története.



A könyvet képjegyzék, névmutató és irodalomjegyzék egészíti ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.