Kultúra

Soha nem látott Francis Bacon-portrékat árvereznek el Londonban

Eddig soha nem látott Francis Bacon-portrékat árvereznek el július elején Londonban: az ír származású brit festőművész két önarcképét egy magángyűjteményben fedezték fel, és az aukciót megelőzően tárják először a nagyközönség elé.

2015.04.28 23:34MTI

A szakértők tudtak a néhai művész e két önarcképének létezéséről, ám fogalmuk sem volt arról, hogy annak idején ki vásárolta meg az alkotásokat. A művek eredeti tulajdonosának leszármazottai azonban a festmények eladása mellett döntöttek. Az 1975-ös Self-Portrait és az 1980-as Three Studies for Self-Portrait című alkotások leütési ára egyenként akár a 15 millió fontot (6,3 milliárd forint) is elérheti.

Oliver Barker, a Sotheby's kortárs műalkotásokkal foglalkozó szakértője rendkívülinek nevezte a portrék felfedezését. "A Marlborough Fine Art galériának volt egy fényképarchívuma, így mindkét alkotás feltűnt egy Bacon-önarcképekről szóló könyvben, de a nyomtatott reprodukcióktól eltekintve senki nem látta az alkotásokat" - fogalmazott.

"Tudtunk a festmények létezéséről, de egyszerűen fogalmunk sem volt arról, hogy hol lehetnek. Nagy élmény volt először megpillantani őket. Mindkettő ragyogó alkotás" - idézte a szakembert a BBC News.

Az 1975-ös Self-Portrait Bacon (1909-1992) karrierjének csúcsán született, korábbi szeretője, George Dyer 1971-es öngyilkosságát követően. Annak ellenére, hogy a művész már jócskán a hatvanas éveiben járt, jóval fiatalabbnak tűnik a festményen, mivel idősebb korában már festette a haját és sminket is viselt. A Three Studies for Self-Portrait (1980) című alkotáson azonban már lesütött szemekkel látható a halála felé közeledő művész. A

két alkotásra július 1-jén licitálhatnak az érdeklődők a Sotheby's kortárs műalkotásokat felvonultató londoni árverésén.

Két évvel ezelőtt a várakozásokat messze felülmúló áron, 142,4 millió dollárért kelt el Bacon barátját és művésztársát, Lucian Freudot ábrázoló triptichonja egy New York-i árverésen, és ezzel a Three Studies of Lucian Freud című festmény lett minden idők legdrágább, aukción eladott műalkotása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.