Korzó

Sétányt kapott Gödöllő az osztrák Bad Ischlben

Sétányt neveztek el a testvérváros Gödöllőről Bad Ischlben.

2015.04.28 02:30MTI
Facebook Gödöllő

A Gödöllő-sétány az osztrák kisváros új nevezetességében, a Sisi-parkban található, az átadáson a magyar település egy fát is elültetett.

Péterfi Csaba elmondta: a közvetlenül az Ischl folyó partján található sétányt főleg gesztenyefák szegélyezik, ezért Gödöllő is egy szelídgesztenye-facsemetével gazdagította a parkot.

Bad Ischlt testvérvárosi kapcsolat fűzi össze Gödöllővel, aminek alapja a közös történelmi múlt.

Az osztrák településen ismerkedett meg Erzsébet hercegnő és Ferenc József, majd eljegyzésüket is ott tartották, később pedig, miután megépült a Kaiser-villa, ott töltötte a nyarakat az uralkodócsalád.

Ma már ismét régi pompájában látható a gödöllői királyi kastély, a királyné, Sisi kedvenc tartózkodási helye, ahol több mint kétezer éjszakát töltött el. "Erzsébetnek jelentős kultusza van Gödöllőn, halála után szinte elsőként itt neveztek el parkot a királynéról és állítottak szobrot a tiszteletére" - mondta a kommunikációs igazgató.

A Sisi-parkban Gödöllő mellett az osztrák település más testvérvárosai, a horvátországi Opatija - az egykori Abbázia - és Bosznia-Hercegovina fővárosa, Szarajevó is helyet kaptak.

A testvárosokhoz hasonlóan Gödöllő is fontosnak tartja, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia egykori városai újra megtalálják a közös pontokat, és lakosai is megismerjék egymást. Nyáron diákokat látnak vendégül Bad Ischlből és Szarajevóból, a boszniai városban pedig hamarosan bemutatkozik a gödöllői Talamba Ütőegyüttes a nagy sikerű Orient Express című előadásával - ismertette Péterfi Csaba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.