Gratulálunk!

Juan Goytisolo kapta a legrangosabb spanyol irodalmi elismerést, a Cervantes-díjat

Juan Goytisolo katalán író kapta a legrangosabb spanyol irodalmi elismerést, a Cervantes-díjat. A kitüntetést csütörtökön adta át a királyi pár Alcalá de Henaresben a díj névadójának, Miguel de Cervantesnek szülővárosában, a könyv világnapján.

2015.04.23 16:29MTI

A 84 éves Juan Goytisolo köszönőbeszédében a világban és Spanyolországban tapasztalható igazságtalanságok ellen emelt szót. Elképzelte Cervantes hősét, Don Quijotét a jelenkorban, aki szerinte most "a kilakoltatottak, a hitelkárosultak és a segítségre szoruló ceutai és melillai menekültek" érdekében harcolna.

Saját magát Cervantes "gyógyíthatatlan tanítványaként" jellemezte, akinek - mint minden olvasónak, akit megérintett a regény - nehéz beletörődnie abba a világba, amely munkanélküliséggel, korrupcióval, bizonytalansággal, a társadalmi igazságtalanságok növekedésével és a fiatalok elvándorlásával terhelt. "A felháborodásnak számtalan oka lehet, és az író ezeket nem hagyhatja figyelmen kívül" - tette hozzá.

Véleménye szerint Cervantes műve, amely nem ismer korszakokat, sem határokat, felébreszti a lelkiismeretet.

A díjátadón mondott beszéd pontosan tükrözte az író műveinek hangvételét. Goytisoslo kritikusa a katolikus spanyol társadalomnak, több könyve foglalkozik a háború utáni diktatúrával és saját későbbi emigrációjával.

A jelenleg Marokkóban élő művész pályája során eddig több mint 60 könyvet írt, ismertebb regényei közé tartozik a magyarul is megjelent Hordalék, a Személyleírás és a Szigeti krónika. Köztudott róla, hogy semmilyen technikát nem használ, műveit kézzel jegyzi le.

A spanyol nyelvű irodalmi Nobel-díjként emlegetett elismeréssel 125 000 euró (37 millió forint) jár. A korábbi díjazottak között szerepelt Jorge Luís Borges argentin író, valamint az irodalmi Nobel-díjas perui-spanyol Mario Vargas Llosa is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.