Pénteken nyit

Ausztria és Albánia a Tito-bunkerben rendezett harmadik biennále partnere

Ausztria és Albánia a Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök boszniai atombunkerében pénteken nyíló képzőművészeti biennále idei partnere.

2015.04.23 04:30MTI

A D-0 ARK Underground kortárs nemzetközi biennále október 26-ig várja az érdeklődőket a Szarajevótól mintegy 45 kilométerre délnyugatra fekvő Konjicban, 280 méter mélyen, a hegy gyomrában. A 6500 négyzetméter alapterületű óvóhely 1953 és 1979 között épült, és alkalmas volt arra, hogy a katonai és a politika elit 350 tagjának nyújtson biztonságot akár fél éven át. A bunkerben több mint 100 helyiség található Tito hálószobájától a komplett kórházon át a parancsnoki vezérlőteremig, az elnök azonban sohasem járt ott.

A bunker harmadszor ad otthont a régió egyik legjelentősebb képzőművészeti rendezvényének. Az óriási terekben már 68 művész 90 műve látható, ehhez jönnek a harmadik biennále alkotásai. A 2015-ös biennáléra 24 művészt, illetve művészpárost hívtak meg. A biennále témája a hidegháború, de annak nemcsak a politikai-katonai vetületére kíváncsiak a szervezők, hanem az abban az időszakban kialakult művészeti, környezetvédelmi, szexuális és társadalmi irányzatokra is.

A boszniai kormány 2009-ben határozta el, hogy megnyitja a hatalmas földalatti katonai létesítményt a nagyközönség előtt, majd a konjici kulturális vezetők javaslatára képzőművészeti kiállítások rendelkezésére bocsátotta az óvóhelyet. A rendezvény neve maga is a katonai létesítményt jelöli: az ARK (Atomska Ratna Komanda) az atomháborús parancsnokságra utal, a D-0 pedig az objektum jele. A létesítményt a mai napig katonák őrzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.