A műemlékvédelmi világnaphoz kapcsolódva

Átadták a műemlékvédelmi szakma díjait

A műemléki világnaphoz kapcsolódva átadták a Forster Gyula- és Schönvisner István-díjakat, az ICOMOS szakmai elismeréseit, valamint a Példaadó műemlékgondozásért járó kitüntetéseket hétfőn, a Várkert Bazárban.

2015.04.20 12:45MTI
L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszél a műemlékvédelmi szakma díjak átadásán (MTI/Kovács Attila)

Németh Katalin és Sebestyén József építészmérnök a műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai teljesítménye elismeréséül Forster Gyula-díjat, Benkhard Lilla és Csányi Marietta régész pedig a régészeti örökség területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért Schönvisner István-díjat vehetett át L. Simon Lászlótól.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a kitüntetések átadásakor értékelte a műemlékvédelem elmúlt években lezajlott intézményi átalakításait. Úgy fogalmazott: "Legfőbb mozgatórugónk a kulturális örökségvédelem rendszerének átalakítása, szabályainak és intézményi környezetének egyszerűsítése volt, az átalakítás célja, hogy a merev és bonyolult előírások és szabályok sokaságával terhelt örökségvédelem egyszerűbbé és költséghatékonyabbá, átláthatóbbá váljon."

Az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezetének, az ICOMOS-nak a magyarországi szervezete ebben az évben is értékelte és kiemelte a példaértékű műemléki rekonstrukciókat és a műemlékgondozást segítő programokat.

ICOMOS-díjat kapott a sárospataki ágyúöntő műhely maradványait megőrző, a környezetbe illeszkedő és az egykori működést szellemesen bemutató épület, a fertőszentmiklósi római katolikus templom barokk faberendezéseinek magas színvonalú restaurálása, a pusztuló hatvani Grassalkovich-kastélyegyüttes és kert helyreállítása, valamint újrahasznosítása, továbbá a budapesti Kapucinus utca 9. szám alatti ház "kiemelkedő és példát mutató helyreállítása".

Példaadó Műemlékgondozás-díjat vehetett át a budapesti Napraforgó utca 13. szám alatti villaépület tulajdonosa, aki a "valaha volt tulajdonosokkal együtt" a folyamatos értékőrző tulajdonosi szemléletéért kapta a kitüntetést.

Elismerték továbbá a Város- és Faluvédő Szövetséget a Fiatalok az épített és természetes környezet védelméért című program megszervezéséért, továbbá a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolát, amely az oktatás, a nevelés és a szakképzés területén a műemlékek, helyi értékek megőrzését szolgáló, népi építészeti felmérő táborok programjának megvalósításáért kapta a díjat.

Az elismeréseket az április 18-i műemléki világnaphoz kapcsolódva szervezett, Múlt nélkül nincs jövő című konferencián adták át, amelyet az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a Miniszterelnökség Parlamenti Államtitkárságával és a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtal közösen rendezett meg.

Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület elnöke a díjak átadása után megjegyezte: idén a szervezet nem szorgalmazta a hagyományos Citrom-díjak átadását. Ennek oka, hogy a tavaly lezajlott Örökség a jövőnek, jövő az örökségnek című országos konferenciasorozaton a szakma bemutatott egy általános kórképet a műemlékvédelem helyzetéről, amellyel kapcsolatban sok kitörési pontot is megfogalmaztak.

A Példaadó Műemlékgondozásért-díjjal elismert Ráday Mihály beszél a műemlékvédelmi szakma díjak átadásán (MTI/Kovács Attila)

"Nagyon bízunk abban, hogy miként a tavalyi Citrom-díjas épület, a Múzeum utca 7. felújítása idén elkezdődött, úgy a program alapján elindulhat egy változás a műemlékvédelemben." Kiemelte: a Citrom-díj él, de a legfontosabb problémákat mind megfogalmazták a program zárójelentésében.

A délután folyamán az ICOMOS alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett, A műemlékvédelem szerepe a mai és holnapi Közép-Európában című tudományos ülés előadásait lehet meghallgatni a helyszínen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.