Midőn...

Zalán Tibor monodrámája budapesti vendégjátékon

A keddi békéscsabai bemutató után májusban a fővárosi közönség is láthatja a Zalán Tibor Midőn halni készült című művéből készült monodrámát.

2015.04.19 22:30MTI

A Békéscsabai Jókai Színház 2008-ban már bemutatta a darabot, ám az alkotók úgy döntöttek, átalakítják és monodrámát készítenek belőle. A darab házibemutatója kedden lesz a békéscsabai teátrumban, a fővárosi nézők május 7-én láthatják a Pesti Vigadó színpadán a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék elnevezésű kamaraszínházi sorozatában.

A darab Janus Pannonius utolsó, elképzelt óráit vetíti a néző elé könyörtelen élességgel és őszinteséggel, számvetését életével és halálával. Közvetett módon felmutatja a kor bonyolult politikai erővonalait - közölte a Jókai Színház az MTI-vel.

A költő Medvevárban haldoklik. A legyöngült ember vízióiban megjelenik a múltja, a ferrarai évek, a fiatal Csezmiczei János kamaszévei, illetve dramatikus formát kapnak a Guarino mester mellett eltöltött esztendők. A mű középpontjában Mátyás király és Janus Pannonius püspök, kancellár küzdelme áll.

A darabot Zalán Tibor írta, Merő Béla rendezte. A főszerepet Bartus Gyula játssza. Janus Pannonius egyetlen segítője a darabban egy cselédlány, akit hol az életében előforduló nőknek, hol pedig az édesanyjának lát a nagybeteg költő. A cselédlányt Komlósi Katalin alakítja.

A vigadóbeli előadást követő pódiumbeszélgetésen részt vesznek az alkotók, valamint Szörényi László és Jankovics József irodalomtörténészek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.