Olvasni jó!

Lengyel szerzők a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Ismét sok izgalmas lengyel program és lengyel íróvendégek várják az érdeklődőket a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 24-25-én.

2015.04.20 01:31MTI

Női zsebatlasz című regényével Budapestre látogat a Lengyelországban sztárszerzőnek számító Sylwia Chutnik. A kötet tavasszal jelenik meg a Typotex Kiadó gondozásában, Mihályi Zsuzsa fordításában. A szerzővel április 25-én 14 órakor Veiszer Alinda beszélget a Millenáris Parkban, a Supka Géza teremben.

Sylwia Chutnik (1979) író, újságíró és idegenvezető. Kultúratudomány és gender studies szakon végzett a Varsói Egyetemen. Emellett önkéntes munkát is végez, és vezetője a lengyel anyák és nők jogaiért küzdő MaMa alapítványnak. Egyedülálló idegenvezetéseit Varsó jeles nőalakjainak történeteire fűzi fel. Íróként Női zsebatlasz című regényével rendkívül sikeresen debütált, 2008-ban elnyerte a neves Paszport Polityki irodalmi díjat, és a 2009-es Nike-díjra is jelölték. A könyv azóta számos nyelven, többek között németül és oroszul is megjelent.

"A Női zsebatlasz a kirekesztett nőkről szól: öregekről, rosszlányokról, klosárokról, alkoholistákról (...) Chutnik világa színes, elképesztő, olykor teljességgel meseszerű (...) kiváló megfigyelő, van humora, érzéke a nyelvhez, s ennek köszönhetően irodalmi bemutatkozása remekül sikerült" - idézi Agnieszka Wolny-Hamkalo szerzőről írott kritikáját a Lengyel Intézet honlapja (www.lengyelintezet.hu)

Szintén április 25-én, 14 órakor rendezik meg a Millenárison, a Lázár Ervin teremben, immár 15. alkalommal az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelynek lengyel vendége rendhagyó módon egy lengyel származású, lengyelül író, Krakkóban élő fiatal ukrán szerzőnő, Zanna Sloniowska lesz Ház színes ólomüveggel című könyvével. A kötet a Znak prózapályázatán vívta ki magának a szakma elismerését, ezer könyv közül választották ki.

Zanna Sloniowska (1978) Lembergben (Lviv) született, újságíró, tolmács. Családjával évek óta Krakkóban él. A fiatal írónő Lembergben játszódó története a sors és a forradalmak előre láthatatlan fordulatairól szól, amelyek felforgatják a világ rendjét. A festői és történelmi kulisszák között nemcsak egy család, egy szerelem története elevenedik meg, de az újjáéledő ukrán szabadságvágy is.

"Amikor a könyvet írtam, akkor a szabad Ukrajnáért kiontott vér fikció volt csupán. Sajnos 2014 végére megszűnt fikció lenni" - nyilatkozott a szerzőnő könyvéről, amely nemsokára szülőhazájában is megjelenik. A kötetből hamarosan részletek lesznek olvashatók Szatzker Helga fordításában az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának katalógusában.

A két szerző az Európai Írótalálkozó programjában is részt vesz, amelyet április 24-én rendeznek a Kalligramm Könyvkiadó és a Szlovák Intézet társszervezésében. Ennek témái a K4 közép-európai könyvsorozat, valamint az Angelus Közép-európai Irodalmi Díj lesznek. A programok vendégei Pavol Rankov és Pavel Vilikovsky, két ismert szlovák szerző, Tomasz Grabinski lengyel műfordító, továbbá magyar írók lesznek.

A programokról bővebben a Lengyel Intézet honlapján lehet tájékozódni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.