Közösségi művészet

Ma ünneplik a műemléki világnapot

"Az építészet közösségi művészet, nemcsak drágasága folytán, hanem mert itt a megrendelő és az építész együtt komponál, így minden más művészetnél jobban igaz rá, hogy lenyomata saját korának."

2015.04.18 11:36MTI

Az 1984 óta ünnepelt műemléki világnap egyik legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet az épített örökségre - mondta el Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke az M1 aktuális csatorna szombati műsorában az április 18-i világnap kapcsán.

Az építészet közösségi művészet, nemcsak drágasága folytán, hanem mert itt a megrendelő és az építész együtt "komponál", így minden más művészetnél jobban igaz rá, hogy lenyomata saját korának - hangsúlyozta.

Doncsev András emlékeztetett arra, hogy az NKA 14 éve foglalkozik műemlékvédelemmel, ez jelenleg az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma feladata az alapon belül.

A 14 év alatt az NKA mintegy 7 milliárd forintot költött műemlékvédelemre, ez évente átlagosan félmilliárd forintot jelent, de voltak kiugró esztendők, például a 2013-as. Ekkor célzott támogatásként a szigligeti Esterházy-kastély, illetve a zsennyei Bezerédj-kastély, illetve nyolc ormánsági fakazettás templom rekonstrukciójához járult hozzá a kulturális alap - számolt be az alelnök.

Mint hozzátette, tavaly az Ybl-bicentenárium konferenciáit, kiállításait, megemlékezéseit 100 millió forinttal támogatta az NKA, de az alap segítségével újult meg az utóbbi időben a budajenői katolikus templom freskója és a váci zsinagóga belső tere is.

Doncsev András közölte: idén 400 millió forintból gazdálkodik a kollégium, ebből az összegből támogatja a 2015-ös Róth Miksa- és Rómer Flóris-emlékéveket is.

A nemrég megújult Várkert Bazárban immár a tízezredik látogatót köszöntötték a napokban az NKA által is támogatott Csók István-kiállításban - hívta fel a figyelmet Doncsev András, hozzátéve: ez is jó példa arra, hogy eredményesen lehet hasznosítani egy olyan műemléket is, amelynek tervezése idején sem volt pontosan kigondolva a funkciója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.