Helyiek és turisták számára

Ingyenes magyar nyelvű városnéző séták Pozsonyban

Helyiek és turisták számára egyaránt ingyenes magyar nyelvű városnéző sétákat indít Pozsonyban a hétvégétől a Pozsonyi Kifli polgári társulás.

2015.04.16 18:10MTI

A városnéző séták során az érdeklődők helyi idegenvezetők és helytörténészek kíséretében mindig egy-egy tematikus útvonalon haladva ismerkedhetnek meg a város történetének egy-egy szakaszával. Az egy-másfél órásra tervezett sétákat havi rendszerességgel szervezik, azok megvalósításában több más magyar szervezet, köztük a József Attila Ifjúsági klub, a Selye János Klub valamint a Csemadok és az egyik közösségi hálón spontán módon szerveződött társaság, a Pozsonyban Dolgozó Magyarok csoportja is részt vesz - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a polgári társulás.

"Hasonló tematikus városnéző sétákat már több éve rendszeresen szervezünk szlovák nyelven, azok iránt nagy volt az érdeklődés, ezért úgy döntöttünk, hogy a korábban kísérleti jelleggel néhányszor már megtartott magyar nyelvű sétákat is rendszeresítjük" - mondta a kezdeményezésről Papp Sándor, a Pozsonyi Kifli egyik alapítója. Kifejtette: a séták résztvevői egyebek mellett olyan témakörökkel ismerkedhetnek az azokhoz kötődő helyszíneken, mint Petőfi és Pozsony kapcsolata, Pozsony és a magyarok az első Csehszlovák Köztársaság idején, vagy éppen a századforduló magyar értelmisége Pozsonyban.

Az első magyar nyelvű városnéző sétára most hétvégén, április 18-án szombaton invitálnak, annak mottója "A boldog békeidők, avagy minden ami az útikönyvekből kimaradt." Az első séta a Pozsony óvárosában lévő egykori Kossuth Lajos térről (ma Hviezdoslav tér) indul délután, az érdeklődőket a Ganümédész kútnál várják a szervezők. A séta részletes programja a polgári társulás honlapján, a www.pozsonyikifli.sk oldalon található.

A Pozsonyi Kifli társulást 2010-ben alapította néhány Pozsonyban élő magyar. A szervezet a tizenkilencedik század végi Pozsony egyik szimbólumáról - az ismert édes péksüteményről - kapta a Pozsonyi Kifli nevet. A szervezet Pozsony történelmi és kulturális értékeinek ápolását és népszerűsítését tűzte ki céljául.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.