Programajánló

Csuhaj-Barna Tibor fagottra írt darabjai az Opusban

Csuhaj-Barna Tibor zeneszerző fagottra írt darabjai hangzanak el április 24-én a fővárosi Opus Jazz Clubban a Corridor Quartet előadásában. Az est a tavaly megjelent Corridoors című dzsesszlemez bemutatója.

2015.04.18 00:30MTI

"Egy korábbi próbálkozásom volt már a fagottal, személyes kötődés miatt, ami a mostani koncerthez is kapcsolódik. Tizenöt évvel ezelőtt egy lemezfelvételre komponáltam egy opuszt, amelyen feleségem, Lakatos Ágnes dzsesszénekesnő együtt játszik két testvérével, Lakatos Péter zongoraművésszel és Lakatos György fagottművésszel. Utóbbi 2011-ben alapította meg a Corridor Fagott Kvartettet" - mondta Csuhaj-Barna Tibor az MTI-nek.

A Zeneakadémia dzsessztanszékén oktató bőgős, zeneszerző hozzáfűzte, hogy amikor a Corridort hallotta egy koncerten játszani, nagyon megtetszett neki a négy fagott együttes hangzása, ezért meghangszerelt, illetve komponált számukra három darabot, amely felkerült Lakatos Ágnes és Csuhaj-Barna Tibor duója, a Voice and Bass 2013-ban megjelent duólemezére, az Into The Groove-ra.

A folytatás a tavaly év végén megjelent Corridoors című album (kiadó: Hunnia Records), amelyre már teljes egészében a Corridor Fagott Kvartett játszotta fel akusztikusan Csuhaj-Barna Tibor kompozícióit.

"A fagott meglehetősen mostohán kezelt, nem kellőképpen megbecsült fúvós hangszer a klasszikus zene és a dzsessz történetében, bár Vivaldi, Bach, Mozart és Richard Strauss is írt műveket fagottra. Nagyon jó adottságai vannak, mélyben és magasban egyaránt meleg, emberi fülnek nagyon kellemes hangon tud szólni, a duplanád technikából kifolyólag pedig perkusszív, ritmikus hangokat is lehet rajta játszani" - fejtette ki Csuhaj-Barna Tibor.

A Corridor Quartetben Lakatos György, a Zeneakadémia fúvós tanszékének vezetője mellett növendékei, Stefán Zsófia, Tóth Sára Rebeka és Duffek Mihály szerepelnek. Az április 24-i koncerten Tóth Sára Rebeka helyett Bánfi József fog játszani.

"A Corridors nem egy vérbeli dzsesszlemez, inkább egy dzsesszes indíttatású, a klasszikus zene határán táncoló anyag, amely használja a műfaj eszköztárát, de vannak rajta rockos, folkos dolgok, balkáni ritmusok is. A komponáláskor figyelembe kellett vennem a levegőzést, fagotton hosszú hangokat bizonyos magasságban nem tudnak sokáig tartani, nem bírják szusszal" - magyarázta a zeneszerző.

Mivel fagott kvartett irodalom nem igazán létezik, a világra nyitott Corridor szerencsés helyzetben van, felelősség nélkül játszhat klasszikus vonósnégyes átiratokat, pop- és rockzenei darabokat.

A lemezen, valamint a koncerten az Opus Jazz Clubban a kvartett és a szerző mellett - akárcsak a lemezen - közreműködik Lakatos Ágnes, a kiváló dzsesszénekes (ő négy számot ad elő az albumon), valamint Csuhaj-Barna Rebeka (fuvola).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.