Kínai sírrablók akadtak fenn

Több mint egy tucatnyi ősi sírt fosztott ki egy banda

A nyomozók szerint egy tíztagú tolvajbandából hatan tavaly április és idén január között öt megyében 14 sírt túrtak fel és vitték el belőlük az értékes műtárgyakat.

2015.04.17 00:30MTI
freedigitalphotos.net/tiverylucky

Több mint egy tucatnyi ősi sírt fosztott ki egy banda a kelet-kínai Anhuj tartományban, a gyanúsítottakat elfogták és őrizetbe vették - számolt be a kínai média szerdán.

A nyomozók szerint egy tíztagú tolvajbandából hatan tavaly április és idén január között öt megyében 14 sírt túrtak fel és vitték el belőlük az értékes műtárgyakat.

Az eddigi bizonyítékok tanúsága szerint a kincskeresők Han-dinasztiabeli (Kr.e. 202-Kr.u. 220), Tang-kori (618-907) és Szung-dinasztia (960-1279) idejéből való sírokat gyaláztak meg és fosztottak ki.

Az eltulajdonított értékek között voltak például bronz tükrök, tálak, tányérok és víztároló edények. A hatóságok eddig 31 elrabolt tárgyat azonosítottak, foglaltak le és helyeztek állami szintű védettség alá.

A csoport Nanling megyében bukott le, és tagjainak ott is kell majd bíróság elé állniuk. Jelenleg az ügyészek dolgoznak a vádirat elkészítésén.

Kínában nem ritkák a sírrablások, illetve azokra tett kísérletek, s a helyi kormányzatok általában arra panaszkodnak, hogy képtelenek a veszélyeztetett területek védelmére, műszaki és anyagi forrásaik egyaránt elégtelenek az őrzés biztosításához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.