Holokauszt emléknap

A vészkorszak áldozataira emlékeznek csütörtökön

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án a fővárosi Dohány utcai zsinagógánál délután tartanak megemlékezést, emiatt szerda éjféltől parkolási tilalom lesz érvényben.

2015.04.15 09:51MTI

A Dohány utcai zsinagóga melletti Emanuel-emlékfánál főhajtással, kövek elhelyezésével és imával emlékeznek a vészkorszak áldozataira.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal közleménye szerint a Dohány utcai zsinagógánál délután tartandó megemlékezés zavartalan lebonyolítása érdekében szerda éjféltől csütörtök éjfélig tilos lesz megállni a Wesselényi utca mindkét oldalán a Dohány utca és a Síp utca között, továbbá a Rumbach Sebestyén utca mindkét oldalán a Wesselényi utca és a Dob utca között. Útlezárásra vagy a forgalom elterelésére nem kell számítani - írta a HM NRH.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A megemlékezést kezdeményező Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.

A csütörtöki emléknapon országszerte mécsesek gyújtásával, visszaemlékezésekkel, filmvetítésekkel tisztelegnek az áldozatok emléke előtt. A központi rendezvények keretében a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban csütörtök délelőtt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója mond beszédet, majd a Nem tűntem el – Richter Gedeon című filmet vetítik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.