Új élet Erdélyben

Könyv jelent meg az erdélyi arisztokrácia "új honfoglalásáról"

Csinta Samu újságíró Erdély újranemesítői - Arisztokraták honfoglalása című könyvét mutatták be kedden Kolozsváron. A dokumentumregény olyan arisztokrata családokat mutat be, amelyek az 1989-es rendszerváltozás után új életet kezdtek Erdélyben.

2015.04.15 06:30MTI

Csinta Samu elmondta, a Heti válasz kiadó által megjelentetett könyv a Kálnoky, az Apor, a Mikes, a Haller, a Bethlen és a Teleki család tagjaival folytatott csaknem százórás beszélgetés eredménye. Megjegyezte, eredetileg csak arról akart írni, hogy miként találtak újra magukra 1990 után az régi arisztokrata családok, de a beszélgetések során belátta, nem lesznek érthetők a történetek, ha legalább 1949 márciusáig, a nemesi családok vagyonukból való kisemmizéséig vissza nem megy az időben.

A szerző szerint nem volt könnyű szóra bírni az arisztokratákat, akik közül sokan Nyugat-Európából tértek haza. Többen ugyanis korábban azzal védekeztek a kommunista megbélyegzéssel szemben, hogy megpróbálták kitörölni az emlékezetükből a múltat. "Kálnoky Tibor gróf ajánlása segített. A legtöbb helyen azonban eltelt egy-két beszélgetés, mire el tudtam fogadtatni magamat" - mesélte Csinta Samu.

Hozzátette, ahogy aztán beszélgetőpartnerei feloldódtak, már alakította magát a történet, és csak arra kellett vigyázni, hogy ne engedje túlburjánzani.

Csinta Samu elmondta, a kiadó a könyv sikerétől tette függővé, hogy egy következő kötetben feldolgozza-e újabb történelmi családok történetét. Az első jelek arra utalnak, hogy folytathatja a munkát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.