MITEM

Megkezdődött a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiválja

Megkezdődött a II. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM); az április 28-ig tartó rendezvény 13 ország 20 előadásával várja a közönséget a Nemzeti Színházban.

2015.04.14 17:15MTI
MTI/Koszticsák Szilárd

A teátrum előtt tartott keddi budapesti megnyitón Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója kiemelte: a rendezvénysorozatot a kapcsolatteremtés, egymás megismerésének, megértésének vágya hívta életre.

Mint mondta, hisz abban, hogy mindnyájunknak megvan a maga igazsága, mindegyik színház a maga valóságát próbálja megfogni egyedi, senkihez sem hasonlítható módon. Ezzel együtt szenvedélyeinkben, fájdalmainkban, szomorúságunkban, örömünkben nagyon egyformák vagyunk. A találkozón keressük a bennünk meglévő azonosságot, azt a közöset, ami összeköt bennünket, és próbáljuk háttérbe szorítani mindazt, ami elválaszt - tette hozzá.

"A kíváncsiság nem szabad, hogy eltűnjön" - fogalmazott, hozzátéve: évtizedes mulasztást és hosszú évtizedek bezárkózását kell feloldani, pótolni. Arról beszélt, hogy ki kell alakulnia egy közönségrétegnek, amely kíváncsi más színházi kultúrák, más művészek megnyilatkozásaira. Ebből a szempontból fontos, hogy sikerült az idén másodszor megrendezni a találkozót és garanciát kaptak arra, hogy jövőre és az azt követő évben is biztosított a megszervezése - emelte ki.

Az igazgató beszélt a találkozó szakmai programjairól is, mint mondta: a fesztivál középpontjában a színész áll. Az alkotókkal az előadások után közönségtalálkozókat tartanak. Emellett szakmai beszélgetéseket rendeznek neves díszlettervezők részvételével a kortárs szcenográfiáról, valamint a nemzeti színházak, a nemzeti kultúrák lehetőségeiről a 21. században.

A Madách Imréről elnevezett találkozó megnyitóján a szerző Az ember tragédiája című művéből adott elő részletet Blaskó Péter színművész a Kaposvári Egyetem hallgatóival, akik ezt követően felhúzták a MITEM zászlaját.

A megnyitón jelen voltak a Nemzeti Színház művészei, a találkozó első napjának résztvevői, köztük Anatolij Vasziljev rendező, aki mesterkurzust tart a társulat színészeinek.

A nyitónapon délutánján a madridi Teatro de La Abadía Entremeses, este pedig a svájci Théatre Vidy-Lausanne Apolló mozi című produkciója látható. Az előadásokat követően a rendezők - José Luis Gómez és Matthias Langhoff - részvételével közönségtalálkozót tartanak a találkozó idején működő Fesztivál Klubban, a nézőtéri büfé előterében.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében második alkalommal megrendezett kéthetes MITEM (Madách International Theatre Meeting) programján olasz, orosz, ukrán, dán, francia, spanyol, macedón, lengyel, román, svájci, német, osztrák és magyar produkciók szerepelnek. A fesztiválon emblematikus színházak előadásai láthatók, európai és világhírű rendezők, színészek lesznek a vendégek.

A színházi találkozón José Luis Gómez és Matthias Langhoff előadása mellett Toni Servillo, Luk Perceval, Eugenio Barba, Viktor Rizsakov, Jan Bosse, Emma Dante, Thomas Jolly, Alekszandr Morfov, Oleg Ziugzda, Dejan Projkovski, Vlad Troickij, David Doiasvili és Éric Déniaud rendezése is látható lesz.

MTI/Koszticsák Szilárd

A budapesti Nemzeti Színház öt előadását mutatja meg a külföldi meghívottaknak a találkozón: az Isten ostora, a Szentivánéji álom, a Körhinta, a Brand és az Éjjeli menedékhely szerepel a programban. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház pedig A fösvény című előadással, Bocsárdi László rendezésével mutatkozik be.

A MITEM előadásai szinkrontolmácsolással vagy feliratozással láthatók. A programról bővebb információ a www.mitem.hu oldalon olvasható.

MTI/Koszticsák Szilárd


MTI/Koszticsák Szilárd


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.