Művészeti oktatás

Tizenötödszörre is nyári zenei akadémia Debrecenben

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara július 16. és 25. között 15. alkalommal rendezi meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját

2015.04.15 00:30MTI
freedigitalphotos.net/Danilo Rizzuti

Duffek Mihály dékán keddi tájékoztatóján elmondta: a nyári nemzetközi akadémia az elmúlt másfél évtized nemzetközi hírnévre tett szert, és Debrecen kulturális életének is fontos programja lett. A rendezvény 10-12 napja alatt az akadémia résztvevői olyan impulzusokat kapnak, amelyek hosszabb távon hatással vannak zenei tanulmányaikra, művészetükre - méltatta az eseményt Duffek Mihály.

Az idén profilbővítésre is gondoltak a hangszeres kurzus mellett: sikerült megnyerni oktatónak az Operaház magánénekesét, Bátori Évát, aki maga köré gyűjti az ifjú énekes tehetségeket. A mesterkurzus idején megrendezik a Petrovics Emil énekversenyt, amely kortárs műveket hivatott népszerűsíteni - közölte a dékán.

Váradi Judit dékánhelyettes elmondta: a nyári akadémia elmúlt 14 éve alatt Európa, az Egyesült Államok, Ázsia és Dél-Afrika 20 országából fordultak meg itt zeneművészeti egyetemi, főiskolai hallgatók. Idén 8 nemzetből 27 tanár jelezte részvételét, akik között új hangszeres oktatók is vannak: Tytus Miecznikowski gordonkaművész Svájcból és Vigh Andrea hárfaművész, a budapesti Zeneakadémia rektora.

A nyári akadémia ideje alatt áll össze és turnézik a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás vezényletével. Budapesten és Debrecenen kívül fellépnek Gyulán, a szlovákiai Galántán, valamint Prágában is.

A nyári akadémiára való jelentkezés határideje május 15.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.