Az idővonalak kereszteződése

Bokotej András kárpátaljai üvegművész alkotásaiból nyílik kiállítás

Bokotej András kárpátaljai üvegművész színes üvegtálait és üvegszobrait mutatja be az a kiállítás, amely Az idővonalak kereszteződése címmel szerdán nyílik Budapesten a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében.

2015.04.12 07:30MTI

A május 6-ig nyitva tartó tárlaton az 1938-ban született művész több mint fél méter átmérőjű színes üvegtálai mellett a térplasztikák különféle kompozícióiban főként emberek és állatok - sárkány, bika, ló - átlátszó alakjai fonódnak egymásba - olvasható a Kárpát-haza Galéria MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

A kiállítást Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, valamint Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitja meg.

Bokotej András a Lvivi Állami Ipar- és Képzőművészeti Főiskola kerámia szakán végzett. 1965-től a főiskola kerámia tanszékén kezdett dolgozni. 1993-tól az üvegművészeti tanszék docense, majd egy évvel később a tanszék vezetője lett. 2000-től az akkor már Lvivi Nemzeti Képzőművészeti Akadémiaként elnevezett intézmény rektoraként dolgozott.

Bokotej András hazájában és külföldön is elismert művész, 1989-ben hozta létre a háromévenként megrendezett Lvivi Nemzetközi Üvegművészeti Szimpóziumot, amelynek azóta is mindenkori elnöke.

"Izzó hutaüveggel dolgozom és néha fogalmam sincs arról, hogy mi fog belőle kijönni. Bele is borzong a hátam, ha a kohó mellett állok. Amikor a munkámat végzem - az egész lényemmel ott vagyok. Hiszek abban, hogy az üveg nem rideg, lélektelen tárgy - lélegzik, tele van élettel, és energiát sugároz..." - idézi Bokotej Andrást a közlemény.

Mint írják, munkáit nagy sikerrel állította ki a világ neves múzeumaiban, galériáiban, többek között Ukrajnában, Oroszországban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Lengyelországban és az Amerikai Egyesült Államokban. 2001-től az Ukrán Művészeti Akadémia rendes tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.