Az ortodox húsvét alkalmából

A Szent István-bazilikában lép fel Abeer Nehme libanoni énekesnő

Abeer Nehme a Szent Efrém Férfikar meghívására érkezett Budapestre, ahol az ortodox húsvét alkalmából együtt lépnek fel a férfikar Orientale lumen (Kelet világossága) nevű sorozatában.

2015.04.11 23:30MTI
MTI/Mohai Balázs

A Szent István-bazilikában ad koncertet vasárnap este Abeer Nehme libanoni énekesnő. A fiatal közel-keleti énekes generáció egyik kiemelkedő tagja az MTI-nek adott interjújában inspirációiról és a szakrális zenei hagyományok közös gyökeréről is beszélt.

Abeer Nehme a Szent Efrém Férfikar meghívására érkezett Budapestre, ahol az ortodox húsvét alkalmából együtt lépnek fel a férfikar Orientale lumen (Kelet világossága) nevű sorozatában.

"Az együttessel és vezetőjével, Bubnó Tamással 2013-ban ismerkedtem meg, amikor egy dokumentumfilmet forgattam Magyarországon egy tradicionális zenékről szóló sorozat részeként. Később a marokkói Fezben tartott szakrális zenei fesztiválon már együtt is felléptünk, itt hívtak meg Magyarországra" - idézte fel a 34 éves énekesnő.

Abeer Nehme első magyarországi koncertjén gazdag repertoárjából válogat: a libanoni maronita katolikus és a szír ortodox egyház zenéje mellett bizánci ortodox zene, valamint arab és kopt nyelvű szakrális muzsika is elhangzik majd, de hagyományos közel-keleti altatót is hallhat a közönség.

"Csodálatos programot állítottunk össze a férfikarral, amelyben szóló- és közösen előadott darabok is szerepelnek, köztük a Jézus által is beszélt arámi nyelven írt liturgikus zene. Szólóban és hangszeres kísérettel is énekeltem már, de ez lesz az első alkalom életemben, hogy kizárólag kóruskísérettel lépek fel" - árulta el.

MTI/Mohai Balázs

Abeer Nehme szerint az egyes kultúrák szakrális zenéje mély rokonságban áll egymással. Ez a rokonság egyrészt történeti kapcsolatokon nyugszik, így például bizonyított tény, hogy a bizánci egyházzene közvetlen rokonságban áll az arameus nyelvű szír egyházzenével. Másrészt azonban magától értetődő ez a rokonság, "hiszen zene az univerzum nyelve és a szépség végső soron egy".

"Az egyházzene lényege Isten dicsőítése, tehát bármilyen formát is öltsön, egy forrásból jön. Ha képesek vagyunk visszamenni a gyökerekhez, akkor bátran adhatunk sajátos ízt a hagyományos zenének. A bizánci ortodox zene például Magyarországon új elemekkel bővülhet, Oroszországban pedig megint csak máshogy szól egy kicsit" - fejtegette a zenetudósként is aktív énekes, aki az MTI-nek adott interjúja után a Régi Zeneakadémián tartott előadást az egyházzene szakos hallgatóknak.

Mint mondta, nagyon szerencsésnek tartja magát, amiért ilyen sok mindennel foglalkozhat: zenetudós pályája mellett sokfelé turnézott már énekesként, és filmezéssel is foglalkozott, dokumentumfilm-sorozatot forgatott a világ számos részén Indiától Afrikán át Magyarországig.

A kérdésre, hogy mi inspirálja az éneklésben, azt felelte: gyakorlatilag minden tapasztalás, minden találkozás, és a zene önmagában is. "Művésznek születni kell, de azt meg kell tanulni, hogyan tiszteld a tehetségedet, és hogyan találd meg a saját hangodat. Minél mélyebbre ásol, annál inkább látod, milyen óriási a zene óceánja, és te milyen csöppnyi vagy benne. A zene kétség kívül a legszebb dolog, amit Isten teremtett. És végül megtalálod magad benne, és már nem akarsz utánozni semmit. Ott vagyok, ez vagyok én".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.