A költészet napja

Öt kötettel ünnepel a Libri Kiadó

Öt verseskötettel ünnepli a költészet napját szombaton a Libri Kiadó: a Darwin rágyújt az űrben című rendezvényen Kemény Zsófi, Dékány Dávid és Sirokai Mátyás könyveit, valamint a Slam.Pont antológiát mutatják be este a Corvintetőn, míg délelőtt a Mesemúzeumban Lackfi János és Vörös István Apám kakasa című kibővített kötete lesz a középpontban.

2015.04.11 04:30MTI

Sárközy Bence, a Libri Kiadó vezetője az MTI-nek elmondta, hogy alapítása óta a cég minden évben megünnepelte a költészet napját, rendszerint jelentős számú közönség előtt. Az elmúlt két és fél év alatt 13 verseskötetet adtak ki, az eladott példányszám pedig eléri a 40 ezret. Simon Márton Polaroidok című 2013-as kötetéből eddig több mint húszezer példány fogyott - sorolta.

"Nem slam poetryt adunk ki, de vannak költőink, akik ezt a mozgalmat is képviselik" - hangsúlyozta Sárközy Bence, aki szerint köteteik a "hagyományos" verseskötetek közé sorolandók, a szövegek előadás és zene nélkül is megállják a helyüket.

"Nem az a kérdés, hogy ma kinek adunk el szépirodalmat, hanem hogy holnap kinek fogunk" - indokolta, miért álltak a slammozgalom mögé. Rámutatott: a magyar líra erősebb a magyar prózánál, mert állandóan képes magas minőséget tartani, míg a prózaírók teljesítménye - a remekművek ellenére - évről évre hullámzik. "Persze a költészet kevéssé hálás műnem" - jegyezte meg.

Kemény Zsófi Nyílt láng használata címmel rendezte kötetbe eddig született verseit, amelyek kapcsán a kiadó vezetője a megszólalás természetességét méltatta. Sárközy Bence a legfiatalabb generáció egyik legmarkánsabb hangjának nevezte Dékány Dávidét, akinek Darwin Motel című kötetében visszatérő téma a szorongás, a különféle mániák, a pusztító indulat és a szerelem. Sirokai Mátyás A beat tanúinak könyve után jelentkezett most új kötettel, A káprázatbeliekhez című gyűjtemény főleg prózaverseket tartalmaz, és - mint Sárközy Bence fogalmazott - a költő egyedi nyelvével a szakrális science fiction költészetet teremtette meg.

A költészet napjára időzítve jelenik meg a Csider István Zoltán és Pion István szerkesztett Slam.Pont könyvsorozat második része, amelyben Győrfi Kara, Kövér András Kövi és Simon Márton szövegei kerülnek terítékre. A kötethez Kálmán C. György írt magyarázó tanulmányokat, a szövegeket interjúk, rajzok, fényképek egészítik ki.

A köteteket április 11-én 19 órától budapesti Corvintetőn mutatják be a szerzők jelenlétében, az esten költők és slammerek együtt emlékeznek József Attila születésnapjára. A zenét a Gourmand formáció szolgáltatja.

Sárközy Bence kiemelte: a költészet napján 11 órától a Mesemúzeumban a gyerekeknek tartanak matinét, amelyen bemutatják Lackfi János és Vörös István Apám kakasa című, klasszikus gyerekversátiratokat tartalmazó kötetének kibővített kiadását is. A rendezvényen közreműködik Fullajtár Andrea színművész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.