Önirónikus szülinapi buli

Hobo 70: rock'n'roll este a Budapest Parkban

"A 70. születésnapom, ez a szörnyűséges jubileum februárra esett, akkor az időjárás miatt nem lehetett szabadtéri fellépést létrehozni, ezért arra időzítve egy színházi estet csináltunk a Nemzetiben. Most egy rock'n'roll buli előtt állunk, amely jelentősen fog különbözni attól."

2015.04.08 14:37MTI

Két és fél óra rock'n'roll, legalább 25 szám, régiek és újak vegyesen, egy kicsit önirónikus születésnapi vidám buli - mondta Hobo (Földes László) szerdán azon a sajtótájékoztatón, amelyen a 70 éves előadóművész és zenekara május 2-i Budapest parkbeli koncertje állt a középpontban.

Az énekes hangsúlyozta: a Hobo és Bandája a 2011-ben megszűnt Hobo Blues Band (HBB) szerves folytatása. Hozzátette: korábban nem tervezte, hogy ennyire fix formáció lesz, de manapság minden zenei elképzelése a csapat körül forog. Hobo szerint a blues műfaja lassan kihal, de ő tovább játssza azt a stílust, amelyben jól elfér egymás mellett a blues, a rock'n'roll, a kuplé és a versmegzenésítés.

Hobo tavaly év végén dupla lemezzel jelentkezett Requiem a bluesért címmel. Ennek első része a blues gyökereitől Magyarországra érkezéséig tart, a második CD tisztelgés a műfaj nagyjai előtt. Kiemelte: a blues legendás fekete létrehozói, előadói kihaltak, és a még aktív fehér sztárok, Eric Clapton, Eric Burdon vagy Mick Jagger mögött sem jelentkezik a fiatalabb generáció.

Mint mondta, Magyarországon 1978, a HBB megalakulása előtt is kevesen űzték a bluest, és ez a helyzet 2011, a zenekar feloszlása óta is így van. Egy felvetésre közölte: HBB néven soha többet nem fog játszani.

"A 70. születésnapom, ez a szörnyűséges jubileum februárra esett, akkor az időjárás miatt nem lehetett szabadtéri fellépést létrehozni, ezért arra időzítve egy színházi estet csináltunk a Nemzetiben. Most egy rock'n'roll buli előtt állunk, amely jelentősen fog különbözni attól" - fogalmazott Hobo.

Hobo és Bandája (a frontember mellett Póka Egon - basszusgitár, Fekete-Kovács Kornél - trombita, gitár, billentyűs hangszerek, ifj. Tornóczky Ferenc - gitár, Szakadáti Mátyás - dob) több vidéki koncerttel vezeti fel a május 2-i budapesti estet, Debrecenben, Pécsett és Keszthelyen is játszani fog. A sajtótájékoztatón Póka Egon megjegyezte: ezzel a felállással mindent el tudnak játszani.

Az MTI kérdésére Hobo kitért arra, hogy még nem állt pontosan össze a fejében a május 2-i koncert kerete. Hozzátette: mindig jellemző, hogy a fellépéseiken tapasztalt impulzusok alakítják a műsort, az előadásmódot. "Soha nem játsszuk ugyanúgy a számokat, és az összekötő szövegek, a helyzetgyakorlatok is változnak".

Hobo és Bandája a nyáron több nagy fesztiválon is játszik, fellép a soproni VOLT-on és természetesen idén is lesz Kapolcson a Művészetek Völgyében Hobo Klub. A Kossuth-díjas előadóművész, szövegíró beszámolt arról, hogy Debrecen városától felkérést kapott egy zenés Csokonai-est elkészítésére, készül egy könyv, amely írásait gyűjti össze, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával pedig oktatási segédanyagot (könyvet és egy pendrive-ot) juttatnak el közép- és zeneiskolákba, legfontosabb albumaival, estjeivel, koncertjeivel.

Ősszel Hobo új monodrámáját mutatja be a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.