Neki ítélték

Hegedűs D. Géza kapta idén a Gábor Miklós-díjat

Hegedűs D. Gézának ítélték idén a Gábor Miklós-díjat a Vígszínház Julius Caesar című előadásának címszerepében nyújtott alakításáért.

2015.04.08 11:57MTI
www.revizoronline.com

Hegedűs D. Géza az elismerést az Alföldi Róbert rendezte Julius Caesar szerda esti előadása után, a közönség jelenlétében veheti át - tájékoztatta az elismerést odaítélő kuratórium elnöke, Koltai Tamás színikritikus az MTI-t.

A Gábor Miklós-díjat Vass Éva, a művész özvegye alapította 2001-ben az év legjobb Shakespeare-alakításának díjazására. Vass Éva Opheliát alakította a Madách Színházban több mint háromszázszor játszott, 1962-ben bemutatott Hamlet-előadásban, amelyben Gábor Miklós volt a címszereplő.

A díj bronz plakettje - egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképével - Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

Koltai Tamás mellett a díj kuratóriumának tagja Ascher Tamás és Meczner János rendező, valamint Spiró György író.

A díjat minden évben április 7-én, Gábor Miklós születésnapján vagy ahhoz közeli időpontban adják át. Eddig Kulka János, László Zsolt, Blaskó Péter, Király Levente, Herczeg Zsolt, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András (Kolozsvár), Rába Roland, Gálffi László és Cserhalmi György részesült Gábor Miklós-díjban.

Az idei díjazott, Hegedűs D. Géza 1953. május 7-én született Ibrányban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, 1975-ben szerződött a Vígszínház társulatához, amelynek azóta is tagja. 1987 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 1992-ben elvégezte a rendező szakot is, rendezőként is tevékenykedik.

Nemzedékének egyik legtöbbet játszó művésze, mintegy 40 filmben, tévéjátékban szerepelt és népszerű szinkronszínész. A Jászai Mari-díjat 1980-ban, az Érdemes Művész címet 1989-ben kapta meg, 2007-ben elnyerte a Kiváló Művész és az Örökös Tagság kitüntetést. 2008-ban Gundel Művészeti Díjjal és Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal ismerték el gazdag pályáját. 2009-ben Kossuth-díjat vehetett át sokoldalú, elmélyült, méltán sikeres művészi munkássága elismeréseként.

Hegedűs D. Gézát áprilisban és májusban a Vígszínház programja szerint a Julius Caesar mellett Az álomkommandó, a Kvartett, a Koldusopera, A dzsungel könyve, A pestis, A revizor, a Hegedűs a háztetőn, Az ünnep, a Tévedések vígjátéka és a Mephisto című előadásban láthatja a közönség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.