MITEM

Szakmai programok a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón

Fontosnak tartják a szervezők, hogy a nemzeti színházak mellett a nagy mesterek munkáit is megmutassák.

2015.04.07 03:30MTI

A megkerülhetetlen mesterek bemutatása az elsődleges küldetése a Madách Nemzetközi Színházi Találkozónak (MITEM), amelyen azonban bemutatják az új tehetségeket is - mondta a találkozó főszervezője, Rideg Zsófia, a Nemzeti Színház dramaturgja az MTI-nek.

Az április 14. és 28. között a budapesti Nemzeti Színházban megvalósuló találkozón 13 ország 20 előadása látható. Mint Rideg Zsófia elmondta, a fesztivál minden előadása után közönségtalálkozót tartanak az alkotók részvételével. Az idei év újdonsága az is, hogy a szakmai találkozások létrejöttének érdekében fesztiválklubot is működtetnek. Király Nina színháztörténész, a klub háziasszonya a színház művészeivel beszélgetve segít ráhangolódni az adott nap programjaira.

A dramaturg kiemelte: fontosnak tartják, hogy a nemzeti színházak mellett a nagy mesterek munkáit is megmutassák. Ennek jegyében szólították meg Anatolij Vasziljevet, a Drámaművészet Iskolája Színház alapítóját, aki műhelymunkát fog vezetni a Nemzeti Színház társulatának színészeivel, és Eugenio Barbát, az Odin Teatret alapítóját, aki Hamu és gyémánt országa című könyvének április 11-i bemutatóján vesz részt, és The Chronic Life című rendezésével szerepel április 24-én és 25-én a MITEM-en.

Eugenio Barba többször is járt Magyarországon, előadása azonban 15 évvel ezelőtt volt látható utoljára Budapesten, ezt a produkcióját pedig még nem is láthatta a magyar közönség - jegyezte meg Rideg Zsófia.

A MITEM-en megjelenő színházi mesterek között José Luis Gómez, Matthias Langhoff, Luk Perceval és Toni Servillo nevét említette. José Luis Gómez a madridi Teatro de La Abadía Entremeses című fesztiválnyitó produkciójával, Matthias Langhoff a svájci Theatre Vidy-Lausanne Apolló mozi című előadásával érkezik a fesztiválra. A belga Luk Perceval rendezésében a hamburgi Thalia Theater A Karamazov testvérek című előadása látható 17-én. Az olasz Toni Servillo Eduardo de Filippo Belső hangok című darabjával, a milánói Piccolo Teatro előadásával vendégszerepel, amelyet rendezőként is jegyez, és amelyben fel is lép április 22-én és 23-án.

"Számomra ez az elsődleges küldetése a MITEM-nek, hogy e megkerülhetetlen mesterek ne menjenek el mellettünk" - fogalmazott Rideg Zsófia, hozzátéve: ugyanilyen fontos a felfedezés, az új tehetségek bemutatása. E gondolatok köré szerveződik a fesztivál főprogramja és szakmai programja is.

A dramaturg elmondta: a Burgtheater április 19-én látható, Sirály című előadását rendező német Jan Bosse, az Odin Teatret társulata, valamint az Arlequin, a szerelem által pallérozva című darabot színpadra állító francia Thomas Jolly is jelen lesz a fesztiválon és a közönségtalálkozókon. A Kutyaház című előadással érkező ukrán Vlad Troickijjal és a Faulkner.Csend című előadást rendező orosz Viktor Rizsakovval is beszélgethetnek a nézők.

A fesztiválon részt vesz A vihar című darabot színpadra állító bolgár Alekszandr Morfov - akit felkértek arra, hogy rendezzen jövőre a Nemzeti Színházban -, de a magyar rendezők közül Bocsárdi Lászlóval és Zsótér Sándorral is tartanak közönségtalálkozót.

Rideg Zsófia megjegyezte: a Nemzeti Színház művészei nagy lelkesedéssel várják a találkozót, szakmailag gyümölcsöző időszakként tekintenek rá.

Mint mondta, április 15-én beszélgetést szerveznek Egy generáció, két ország, három emblematikus színművész címmel, az Apolló mozi című előadásban játszó Francois Chattot és Evelyne Didi, valamint Udvaros Dorottya részvételével, a francia kritikus, fesztiválszervező Jean-Pierre Thibaudat vezetésével.

A dramaturg kiemelte: április 18-án Nemzeti színházak a 21. században címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelyen többek között Karin Bergmann, a Burgtheater igazgatója, Dejan Projkovski, a Macedón Nemzeti Színház művészeti vezetője és Valerij Fokin, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti vezetője is felszólal.

A szervező a szakmai programok között beszélt az április 19-i Mejerhold-konferenciáról is, amelyen a legjelentősebb Mejerhold-kutatók vesznek részt. A szakemberek a világ színházművészetének egyik meghatározó alakja, Vszevolod Mejerhold munkásságának és a kortárs színészképzésre tett hatásának fontos aspektusait vitatják meg.

Rideg Zsófia kitért arra, hogy a Maszk Országos Színészegyesülettel közösen nyílt műhelyt szerveznek: Alekszej Levinszkij színész-rendező biomechanika kurzusán színészek vehetnek részt. Az április 20-án kezdődő mesterkurzus betetőzéseként 28-án bemutatót tartanak.

A látványtervezők számára is tartanak szakmai programot. A Kortárs szcenográfia: krízis és metamorfózis című kerekasztal-beszélgetésen április 25-én négy kiváló művésszel elemzik a kortárs szcenográfia kihívásait és jövőjét. Az eseményen részt vesz Vidnyánszky Attila állandó munkatársa, Olekszandr Bilozub, a Silviu Purcaretével dolgozó Helmut Stürmer, valamint a jelentős lengyel látványtervező, Pawel Dobrzycki és Antal Csaba magyar tervező. A beszélgetést George Banu színikritikus és esszéíró vezeti.

Rideg Zsófia elmondta, hogy a fesztiválról dokumentumfilmet szeretnének készíteni, továbbá tervezik a tavalyi és idei szakmai programokról közös, kétnyelvű kiadvány megjelentetését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.