Húsvét

Meseséta várja a gyerekeket a vácrátóti botanikus kertben

Nyolc állomásból álló mese tansétával várják a gyerekeket a vácrátóti botanikus kertben húsvétkor.

2015.04.03 17:19MTI

A gyerekek egy-egy növény - például a cukorjuhar, a nárcisz, a bambusz, a nyírfa vagy a fűz - mellett rövid történetet találnak. A mesék révén megismerhetik többek között a bambuszban talált lány történetét, megtudhatják, hogy mi a lustaság átka, mi történt az ifjú Narkisszosszal, amikor meglátta magát a víztükörben, és hogy miképp mentette meg a haszontalan fűz egy rabbi életét a sivatagban - mondta el Thalmeiner Tünde, az intézmény sajtóreferense az MTI-nek.

A meséket követő ismertetőkből a nagyobbak azt is megtanulhatják például, hogy a bambuszok többsége életében csak egyszer virágzik, hogy a cukorjuhar levele szerepel Kanada címerében és hogy a közönséges nyírfa sem közönséges növény, kérgét az első világháború idején a katonák tábori levelezőlapnak használták - tette hozzá.

A történeteket a Nemzeti Botanikus Kert kurátora, Fráter Erzsébet által írt két könyvből, az Erzsébet királyné esete a rozmaringgal és a Mesés növények, növényes mesék című mesekönyvekből válogatták, amelyek különböző földrészek népeinek növényes mondáit, mítoszait, anekdotáit dolgozza fel.

A nyolc ponton elhelyezett táblákat felkeresve a látogatók másfél óra alatt bejárhatják a kertet, érintve az ismét nyitva lévő üvegházat. A növények mesés birodalmának felfedezésében térkép és tájékoztató is segít - közölte Thalmeiner Tünde.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.