Nem mindennapi

Világkiállítás: szokatlan laboratóriumokból áll a cseh nemzeti pavilon

Nem mindennapi laboratóriumokban találja magát az, aki a május elsején kezdődő milánói világkiállítás cseh nemzeti pavilonját meglátogatja.

2015.04.02 06:30MTI

Egy erdő interaktív megjelenítésével vezeti be a látogatót a növényvilág rejtelmeibe korszerű technikák segítségével a Csend Laboratóriuma. Az Élet Laboratóriuma művészeti alkotásokkal teszi érthetővé a legújabb cseh találmányokat a tudomány és a technika terén - ismertette a pavilont szerdán a cseh sajtó.

Az Expo 2015 hivatalos megnyitója előtt a legnagyobb figyelmet azonban a cseh pavilon bejárata előtt álló madarat és autót ötvöző hatalmas, színes szobor keltette.

"A cseh pavilon egy útkereszteződés metaforája kíván lenni. Az egyik oldalon áll a civilizáció és a tudományos-műszaki fejlődés, a másikon a természet világa felé való nyitás" - nyilatkozta újságíróknak Lukás Rittig, a szokatlan szobor alkotója, a pavilon művészeti koncepciójának egyik fő szerzője.

A szobor egyik célja, hogy a cseh kiállítótérbe invitálja a világkiállítás látogatóit. Ugyanakkor szökőkútként is működni fog.

"A szökőkút szivárványt és a ködöt is fog alkotni egyszerre, benne lesz tehát a cseh Sumava erdősége és az őserdő homálya is" - magyarázta alkotását Rittig.

A látogatók a pavilonban megismerkedhetnek a Cseh Köztársasággal és annak egyes régióival is.

A milánói Expo 2015 május elsején nyílik és 145 ország mutatkozik be rajta. Rendezői 20 millió látogatóval számolnak. A csehek arra számítanak, hogy legalább kétmillióan a cseh pavilont is felkeresik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.