Véletlenül fedezték fel az elveszett várost

Csodavilág a Föld alatt: látta már Kappadókiát?

Sosem lehet tudni, miféle meglepetések várják az embert, ha egy lakásfelújítás miatt kicsit megkapargatja a falakat. Ám arra a csodára senki sem számított, ami bő 50 év után is ámulatba ejt minden látogatót.

Varázslatos föld alatti világ: Kappadókia >>> KATT a képekhez! képgaléria

2015.04.01 12:23ma.hu

Létezik Törökországban, szinte pontosan az ország közepén egy varázslatos világ, amit Kappadókia néven ismerhetünk, és ahová legalább egyszer érdemes személyesen is elutazni. Kappadókia nevét már időszámításunk előtt 6 évszázaddal megtalálhatjuk egyes írásos feljegyzésekben, ám egészen a múlt század közepéig rejtve maradt az emberek elől, pontosabban sokáig senki sem sejtette, hogy az írásokban szereplő hely máig létezik. Ám 1963-ban egy férfi észrevette, hogy az alagsorban az egyik fal másképp kong, mikor megütögeti, és úgy döntött, megnézi, mi van az üregben.

Fotó: cappadociaturkey.net (A galériához KATT a képre!)

Amit talált, minden képzeletét felülmúlta. A kivert fal mögött egy alagútra bukkant, ami hosszan húzódott a föld alatt, egészen távolra vezetve az otthonától. Mint kiderült, a rég elfeledett város, Derinkuyu tárult fel előtte, ami a szakértők szerint a 7-8. században épülhetett, és elképesztő módon egészen 1923-ig használatban volt. A felszín alatt egy templom alapjait is megtalálták, amiből arra következtetnek a tudósok, hogy talán a keresztények menedékhelye volt a háborúk idején, de nagyszerű búvóhelyet jelentett a természeti katasztrófák ellen és az üldöztetések idején is.

A legmeglepőbb azonban nem is a város léte, hanem a hihetetlen kiterjedése: 20 ezer lakót képes befogadni, és akár állattenyésztésre is alkalmas, ha meg tudják termelni a takarmányt. Az elmúlt fél évszázadban számtalan rejtett bejáratot fedeztek fel a kutatók, a friss levegőről pedig szintén rejtett nyílások gondoskodnak. A város 5 szint mélyen húzódik a föld alatt, és hatalmas, mozgatható kőfalakkal lehet ezeket a szinteket egyenként lezárni.

Kappadókiáról hosszasan lehetne még beszélni, de valójában a látvány az, ami igazán számít, ezért ízelítőként bemutatunk néhány képet, ki tudja, hátha valakinek kedve támad legközelebb oda szervezni a nyaralását!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.