Programajánló

Négy új verseskötettel jelentkezik a Magvető

A négy kötet négy teljesen különböző, nehezen összehasonlítható világot tár fel.

2015.03.31 05:30MTI

Négy új verseskötettel jelentkezik a Magvető Kiadó a költészet napja alkalmából - mondta el az MTI-nek Szegő János, a kiadó szerkesztője. A köteteket április 10-én mutatják be a budapesti Impró "kreatív töltőállomáson".

Szegő János elmondta, hogy a négy kötet négy teljesen különböző, nehezen összehasonlítható világot tár fel, a könyvekben szinte csak annyi a közös, hogy mind magyar nyelven szólnak. Mint fogalmazott, a "kortárs magyar líra báját elsősorban pont az adja, hogy nagyon különböző alkotók és tendenciák jelennek meg benne".

Bognár Péter A rodológia rövid története című kötete egy teljesen "különleges és pimasz" vállalkozás, ugyanis egy soha nem létezett tudomány, a "rodok" kutatását helyezi középpontba, verses formában közölve a fiktív tudományág tanulmányait, enciklopédia cikkeit és más hasonló írások kivonatait - mondta el Szegő János.

Hozzátette: a végeredmény egészen meghökkentő, élvezetes paródiáját adja a tudományos diskurzus világának, miközben kiemelkedő humorral és frappánsan ölti magára régi költészeti hagyományok jellemzőit.

A napokban jelent meg Hevesi Judit első verseskötete, a Hálátlanok búcsúja. Mint Szegő János elmondta, a kötetben olvasható versek "minden költészeti bravúrt és trükközést nélkülöznek". Hevesi Judit szabadversei ugyanis se központozást, se "csengő-bongó" kidolgozott rímképleteket nem használnak, egyedüli fellelhető alapegységként a kép maradt, az erős metaforák.

A költemények között feltűnően sok a gyászt vagy más traumát feldolgozó vers, amelyek együtt egyfajta fiktív "családi mitológiává" állnak össze, alapvető kérdéseket feltéve a holokauszt "továbbélhetőségéről, vagy továbbélhetetlenségéről" - fogalmazott Szegő János.

Horváth László Imre A hajó, ami nőket szállított című kötete Szegő János szerint egy jóval hagyományosabb hangot üt meg, a magyar lírában nagy múlttal rendelkező szerelmi költészet "újragombolását" élvezhetjük a versek olvasása közben. Elégikusan fanyar, sokszor ironikus hang jellemzi ezeket a költeményeket, amelyek mégis személyesek tudnak maradni, távolságtartó, hűvös intimitást teremtve.

"Férfias költészet ez, amely még a saját férfiasságával is tisztában van" - fogalmazott a Magvető szerkesztője.

A Repülő szőnyeg című kötetről szólva Szegő János kiemelte, hogy G. István László a költészetet és a verstant keverő könyvet írt. A verstankönyvként is jellemezhető kötet 231 versformát vesz sorra a legegyszerűbb és legismertebbektől egészen a legegzotikusabb, kelta, szanszkrit vagy éppen maláj képletekig. G. István László mindegyik versformához saját példaszövegeket írt, amelyek valódi költeményekként is megállják a helyüket, hangsúlyozva a versírás szabadságát.

"Egyrészt láthatjuk, hogy a versírás bárki által elsajátítható mesterség, másrészt egy olyan fiatal és kreatív költő sorait olvashatjuk, aki valóságos tartalommal és izgalommal tudja ezeket a formákat megtölteni" - jellemezte a kötetet Szegő János.

Az új köteteket április 10-én mutatják be az Impró "kreatív töltőállomáson" megrendezendő est keretében. Ekkor a könyvbemutatók mellett egy verstani órán is részt vehetnek az érdeklődők, amelyet G. István László Horváth Viktorral, A vers ellenforradalma című nemrég megjelent, hasonló témájú kötet szerzőjével közösen tart. A tervek szerint az óra végére közös vers születik a hallgatóság és "tanítóik" együttműködéséből. Szegő János hozzátette, hogy a programot a jövőben középiskolákba is szeretnék elvinni.

Az est programját Dalnokverseny színesíti, amelyen először a Magvető középiskolások számára kihirdetett verspályázatának legjobb alkotásai lesznek hallhatóak. A fiatal alkotók verseit a kiadó költői - Babiczky Tibor, Fehér Renátó, Kemény Lili, Mesterházi Mónika, Nádasdy Ádám, Szabó T. Anna, és Szálinger Balázs - számára rendezett improvizációs verseny követi, majd az estet énekelt versek zárják Erdős Virág, Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László közreműködésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.