Programajánló

A Karosi Júlia Quartet és Borbély Mihály együtt lép fel a BJC-ben

Először ad közös koncertet a hazai dzsessz színtér tehetséges énekesnője, Karosi Júlia és együttese Borbély Mihály szaxofonossal. Április 3-án pénteken a Budapest Jazz Clubban (BJC) Karosi Júlia szerzeményei és ismert sztenderdek hangzanak el.

2015.03.28 20:30MTI

Az előadó, dalszerző 2010 óta vezeti saját zenekarát, a Karosi Júlia Quartetet, azóta számos koncertet adtak Magyarországon és külföldön egyaránt. A formációban az énekesnő Varga Bendegúz dobol, zongorán Tálas Áron, nagybőgőn Bögöthy Ádám játszik - közölték a szervezők az MTI-vel.

A kvartett bemutatkozó albuma, a 2012-ben egy japán cég, a Whereabouts gondozásában kiadott Stroller of the City Streets a dzsessz klasszikus, szvinges és poposabb elemeit vegyítette és angol nyelvű számokat tartalmazott. A tavaly megjelent Hidden Rootsot egy New York-i dzsessz- és világzenei kiadó, a Dot Time Records gondozta. A CD-n az énekes a dzsesszt és a népdalt párosítja egyedi módon.

"Kerestem azokat a gyökereket, amelyek a dzsessz tradícióin kívül meghatározóak számomra. Olyan népdalokat választottam, amelyek sokat jelentenek nekem. A kicsit folkos, népzenei íz a saját szerzeményeket is áthatja a lemezen hangvételben, hangzásban, dallam- és harmóniavilágban" - mondta korábban Karosi Júlia az MTI-nek.

A Hidden Roots című lemezt teltházas koncerten mutatták be tavaly márciusban a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, áprilisban a rangos Jazzahead! fesztiválon, Brémában képviselték Magyarországot.

A zenész családból származó 32 éves énekesnő, dalszerző (édesanyja Pászthy Júlia operaénekes, bátyja Karosi Bálint ismert orgonista) első diplomáját 2006-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerezte filozófia-esztétika szakon. A Zeneakadémia dzsessz tanszékén 2011-ben végzett. 2009-ben elnyerte a zsűri különdíját a lengyelországi Zoryban rendezett Voicingers nemzetközi énekversenyen, 2010-ben a Zeneakadémia által indított tehetséggondozó pályázat öt kiemelt hallgatója közé választotta a szakmai zsűri. 2012-ben bejutott a franciaországi Crest Jazz Vocal nemzetközi énekverseny döntőjébe.

Az 58 éves Borbély Mihály 2000 óta a Zeneakadémia dzsessz tanszékének tanára, eddigi több mint három évtizedes, sikeres pályafutása során számos dzsessz-, folk- és kortárs zenei formációban (például a Sebő együttesben, a Modern Art Orchestrában, a Trilok Gurtuban, a 180-as Csoportban) játszott, jelenleg többek között a Kossuth-díjas Vujicsics együttesnek, a Borbély Műhelynek, a Borbély-Dresch Quartetnek, valamint a Balkán Jazz Projectnek tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.