Programajánló

BTF: 43 helyszínen több mint 170 program várja a közönséget

Negyvenhárom helyszínen több mint 170 komolyzenei, dzsessz-, világzenei, crossover-, tánc- és színházi produkció, valamint képzőművészeti és szabadtéri program várja a közönséget a 35. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF), amelyet április 10. és 26. között tartanak a fővárosban.

2015.03.25 20:30MTI

Káel Csaba, a BTF-et szervező operatív testület elnöke hangsúlyozta: a BTF tavalyi sikerével a közép-európai térség legnagyobb összművészeti prémiumfesztiváljává nőtte ki magát. A BTF-et idén az eddigieknél később, áprilisban rendezik meg, így a jobb idő mellett kapcsolódni tudnak Prága és Bécs hasonló fesztiváljaihoz - tette hozzá. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint az áprilisi időponttal a fesztivál jóval nagyobb számú külföldi látogatót vonzhat.

Az idei BTF fókuszpontjai Liszt öröksége és az olasz kultúra lesznek, és ezúttal is megrendezik a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót. A fesztiválra olyan világsztárok látogatnak Budapestre, mint Sinéad O'Connor, David Sanborn, Vladimir Ashkenazy, Elina Garanca, vagy a világzene terén Dhafer Youssef és Nishat Khan. A hazai kiválóságok közül fellép mások mellett Ránki Dezső, Fassang László, Dresch Mihály, Balogh Kálmán és Lukács Miklós is.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes a kormányzat és a főváros jó együttműködését emelte ki Magyarország legnagyobb kulturális rendezvényének fenntartásában. Úgy vélte, a programba való bekerülésért folyó komoly versengés jelzi, milyen presztízse van a fesztiválnak. Megjegyezte: külön öröm a főváros számára, hogy olyan új helyszínek, mint a Bálna is gazdag programokkal telnek meg a rendezvény alatt.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője, a fesztiválszervező operatív tanács tagja "nagy, mértékadó seregszemlének" nevezte a rendezvényt, amely mögött komoly nemzetközi összefogás áll.

Mint mondta, a fővárost áthatja majd a fesztiválhangulat, az embereket az utcákon, tereken is igyekeznek megszólítani. Az idei újdonságok közül kiemelte a Nemzeti Múzeum lépcsőin és parkjában tartandó zárókoncertet, amelyen kórusok és a fesztiválon fellépett művészek búcsúztatják a BTF-et. A városban 8 piros "fesztiválkockát" helyeznek el, amelyekhez különböző programok kapcsolódnak, a Szabó Ervin Könyvtár előtti például "szavalódobozzá" alakul a költészet napján, április 11-én.

Horváth Gergely arról is beszélt, hogy az elmúlt hónapokban marketingakciókkal, óriásplakátokkal, online megjelenésekkel igyekeztek népszerűsíteni a fesztivált a főbb külföldi küldő piacokon. Elmondta azt is, hogy egy 30-50 fős nemzetközi sajtócsoportot várnak a fesztiválra, hogy jó hírét vigyék a rendezvénynek.

Káel Csaba kiemelte, hogy a liszti örökség és az olasz kultúra által kijelölt idei fókuszpontok jegyében bemutatják Paolo Micciche DanteXperience című művét, amely Dante Isteni színjátékát és Liszt monumentális Dante-szimfóniáját házasítja össze egy crossover-produkcióban. A fesztivál Liszt kortársa és barátja, a 200 éve született Mosonyi Mihály, valamint a 100 éve elhunyt Goldmark Károly munkássága előtt is tiszteleg.

Az olasz-tematika jegyében a neves olasz bariton, Leo Nucci Verdi-áriaesttel érkezik, míg honfitársa, Mario Brunello Haydn művei mellett egy különleges csemegét, Nino Rota gordonkára írt darabját is műsorra tűzi. A világ legrégebbi működő operaháza, a nápolyi Teatro di San Carlo egy másik Verdi-művet, a Luisa Millert hozza el a magyar közönségnek, a Magyar Állami Operaház pedig az olasz komponista klasszikusát, az Aidát bújtatja új köntösbe az Erkel Színházban, Mohácsi János rendezésében - részletezte Káel Csaba.

A fesztiválon bemutatják Novák Ferenc legendás Magyar Menyegzőjének 25 év után felújított változatát, Budapestre látogat a világ egyik vezető kortárs táncegyüttese, az NDT, és Wayne McGregor, valamint a Frenák Pál Társulat legújabb alkotásait is bemutatják.

A zenei és táncprogramok mellett számos kiállítás is várja majd a látogatókat: az Oscar-díjas magyar operatőr, az idén 85 éves Zsigmond Vilmos fotóiból a Ludwig Múzeumban nyílik kiállítás, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum fesztiválon nyíló tárlatai Erdély kulturális hagyatékát mutatják be, míg a Mátyás-templom és a Budapesti Történeti Múzeum közös kiállítása a nagy múltra visszatekintő egyházi műemlék történelmébe ad betekintést.

A fesztiválon több tucat helyszínen zajlanak majd az események: a Művészetek Palotája mellett a Magyar Állami Operaház, a hozzá tartozó Erkel Színház, a Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Bálna Budapest, a Pesti Vigadó, az A38 Hajó, a Nemzeti Színház, valamint több fővárosi színház és múzeum is kiemelt programhelyszín lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.