Kmetty János munkáiból rendeznek kiállítást

Egy magyar kubista Miskolcon

Kmetty János munkáiból rendez kiállítást a miskolci Herman Ottó Múzeum és az MKB Bank szeptember 25-től. A festő összes alkotói korszakát átfogó tárlaton a bank saját gyűjteményének darabjai mellett múzeumok, magángyűjtők és aukciós házak tulajdonában lévő festmények is megtalálhatóak.

2008.09.25 17:40ma.hu
Kmetty János: Önarckép

Kmetty János két, a bank gyűjteményébe tartozó festménye, a Nagy virágcsendélet és a Lovasszekér mellett múzeumok, magánygyűjtők és aukciós házak tulajdonában lévő alkotásokból rendez retrospektív kiállítást a festő szülővárosa, Miskolc. 

A szeptember 25-től december 31-ig látogatható, több mint 40 festményt felvonultató tárlatnak a Herman Ottó Múzeum ad otthont. Az MKB Bank másfél évtizede foglalkozik a magyar festészet klasszikus értékeinek gyűjtésével, ezzel összefüggésben a hazai képzőművészet támogatásával.
 
"A klasszikus értékek őre" elnevezésű koncepció keretében mára közel négyszáz olajfestményből, félszáz akvarellből, gouache-, pasztell és temperaképből, valamint rajzokból, grafikákból, továbbá néhány szoborból álló anyag gyűlt össze.
 
A kollekció legszínvonalasabb részét a XIX. század végéről, a XX. század első feléből származó magyar festmények képezik, közöttük a mostani kiállításon is látható két Kmetty-alkotás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.