Vizsgálat indult

Kína visszakövetelheti a Budapesten bemutatott Buddha-szobrot

A szobor holland tulajdonosa pénteken váratlanul összecsomagoltatta és elszállíttatta a Múmiavilág című kiállítás központi darabját.

2015.03.21 15:07MTI

Kínában vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy valóban a Fucsien tartományból 1995-ben ellopott Buddha-szobor volt-e kiállítva a Magyar Természettudományi Múzeumban, s amennyiben megalapozottá válik a gyanú, Kína vissza fogja követelni a különleges, mumifikálódott szerzetest rejtő alkotást - számolt be a kínai média a "szoborügy" fejleményeiről szombaton.

A szobrot pénteken váratlanul hazaszállíttatta a tulajdonosa, egy holland magángyűjtő.

A Beijing Wan Pao című pekingi esti újság helyszíni riportjában felidézte, hogy a fucsieni Jangcsun településen munkába induló gazdálkodók 1995-ben, a holdnaptár szerinti tízedik hónap 24. napján reggel vették észre, hogy Pucsaotan nevű templomukba illetéktelenek hatoltak be és elvitték Buddha-szobrukat. Egyedül a korábban fejére helyezett korona maradt meg.

A szobor a Szung-dinasztia (960-1279) idején készült, és azt tartják róla, hogy egy buddhista szektaalapítónak állított emléket.

A helyiek nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a szobor hátán kétszer ugyanaz a négy írásjegy volt látható. Csing sou csung hszin: jelentése körülbelül annyi, hogy "keze által javított". Ez arra utalt, hogy az írásjegyek felfestője javításokat végzett az alkotáson.

Lin Pen-csün, aki annak idején a restaurátori beavatkozást végezte, időközben meghalt, de a faluban őriznek egy tárolóedényt, amelyen Lin mester ugyancsak otthagyta keze nyomát, és feliratán az utolsó két írásjegy azonos a Buddhán is szereplőkkel. Ezekkel egyértelműen azonosítható, hogy ugyanarról a szoborról van-e szó - állította Liu Zsen-csü, aki annak idején a festéket keverte Lin Pen-csünnek.

A pekingi esti újság online változatán és számos hírportálon szombaton megjelent cikk fekete-fehér képekkel illusztrált összeállításán látható az egykori Buddha-szobor, valamint az 1996-ban egy holland magángyűjtő kezébe került szobor, továbbá a korona, az egykori nyomozást folytató rendőr, Liu Csang-fa és az a párna is, amelyen a szobor pihent.

Egy fucsieni lap arról adott hírt, hogy a tartományi önkormányzat nyomozást kezdeményezett az ügyben, miután Jangcsun falu lakosai jelezték, "megtalálni vélték" a számukra fontos ereklyét. A helyi kulturális örökségvédelmi hivatal szakértőkkel kívánja kivizsgáltatni a felvetés jogosságát, és szóvivője közölte, amennyiben megalapozottnak tűnik a gyanú, kezdeményezni fogják a szobor visszajuttatását.

Az MTI-nek szombaton a természettudományi múzeum szóvivője megerősítette, hogy a szobor holland tulajdonosa pénteken váratlanul összecsomagoltatta és elszállíttatta a Múmiavilág című kiállítás központi darabját.

Kiss Stefán Mónika közölte, a tulajdonos nem indokolta meg döntését, de a szerződés szerint "megtehetik, hogy bármikor elviszik a kölcsönzött tárgyakat". Az intézmény a hollandiai Assen város Drents Múzeumától kapta kölcsön a szobrot.

A szóvivő a Hszinhua hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy a lépést "megdöbbentőnek és sajnálatosnak" tartja. Sem a tulajdonos magánszemély, sem a szállítási vállalat nem adott magyarázatot a döntésre.

Korábbi hírek szerint tavaly az amsterdami Meander egészségügyi központban CT-vel megállapították, hogy a szoborban egy 30-40 éves szerzetes 900 éve mumifikálódott teste van. A test önmumifikálásnak köszönhetően konzerválódott.

Szakemberek szerint a világon mára mindössze 20-25 önmagát mumifikált szerzetes teste maradt fent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.