Több százan vettek részt a programon

Határon túli és anyaországi nagycsaládokat látott vendégül a Nemzeti Színház

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) által szervezett péntek esti budapesti programon több mint hatszázan vettek részt, közülük 110-en Kárpátaljáról érkeztek.

2015.03.21 13:30MTI

A díszelőadás előtt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: "a trianoni békediktátum az anyaországon kívül hét másik országba kényszerítette a magyarokat, ezzel az elmúlt 100-150 évben példa nélküli bosszút állva a magyarságon".

Mégis - hangsúlyozta az államtitkár -, mindezek ellenére a magyar nemzet él, még ha sokszor úgy is tűnik, hogy a határon túl kisebbségként nincs beleszólása a többségi társadalom életébe.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a magyarság Kárpátalján most "nagyon nagy bajban van". Akik ma Kárpátalján élnek, azok ott akartak maradni, és nem szándékoztak áttelepülni az anyaországba. A mostani helyzetben azonban nagyon nehéz döntés a maradás - hangsúlyozta.

Soltész Miklós megköszönte mindenkinek, akik gyűjtést szerveztek a kárpátaljai magyaroknak, kiemelve az erdélyi nagycsaládosok szervezetét és a felvidékiek gyűjtését, és mindenkit arra kért, hogy segítsen továbbra is.

A harmadik alkalommal megrendezett programon a Nemzeti Színházban Molnár Ferenc első világháborúról szóló egyfelvonásosát, A fehér felhőt nézték meg KCSSZ tagjai, az előadás előtt és a szünetben pedig az Óbudai Népzeneiskola tekerős és énekes növendékei, valamint a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola rézfúvós diákjai zenéltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.