Szabadidő

A víz világnapja - programok országszerte

Vasárnap, a víz világnapján országszerte számos helyszínen várják az érdeklődőket tudományos és ismeretterjesztő, kulturális, valamint sportprogramokkal az intézmények.

2015.03.21 04:30MTI
vizvilagnap.hu

A Fővárosi Csatornázási Művek idén is megnyitja szennyvíztisztító telepeinek kapuit az érdeklődő diákok és a lakosság előtt a világnap alkalmából. Csütörtökön és pénteken több mint két és fél ezer diákot fogadott a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep, szombaton pedig a közönséget várják, hogy bemutassák a szennyvíztisztítás folyamatát és a legkorszerűbb magyar technológiákat - közölte az intézmény az MTI-vel.

A zalavári Kis-Balaton Ház március 22-én egész nap ingyenesen lesz látogatható, a Nők a Balatonért Egyesület balatonfüredi és balatonarácsi csoportja pedig előadásokat szervez a víz és fenntartható fejlődés jegyében. Szegeden többek közt a vadasparkba, az Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdőbe és a Szent István téri víztoronyba várják az érdeklődőket, Herenden pedig 20 kilométeres körtúrát szerveznek, amelyen a környék forrásait ismerhetik meg a résztvevők.

Az ország 12 helyszínén indul el 10 órakor egyszerre a Gátőrfutás elnevezésű verseny, amelynek néhány kilométeres szakaszain a magyarországi gátakat és környéküket lehet jobban megismerni, a pontos információkról, a start-cél koordinátákról az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Magyar Hidrológiai Társaság honlapján, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

A budapesti fürdők is csatlakoznak a vasárnapi világnaphoz koncertekkel, lézershow-val, táncbemutatókkal. A Széchenyi Gyógyfürdőben a Strokes Percussion Group koncertje mellett szépség és egészség témájú vásárral, játékokkal, tanácsadással készülnek, a Szent Lukács Gyógyfürdőben a gyógyvízkóstolóval egybekötött vezetések mellett afro-beat, balkán, funk, brazil stílusú zenére szórakozhatnak a fürdőzők. A Király Gyógyfürdőben hastáncprodukciót tekinthetnek meg a vendégek, akik vezetett fürdőbemutatón is részt vehetnek. A Dagály Termálfürdőben a masszázsra vágyókat várják kedvezményekkel. A Csillaghegyi Strandfürdőben búvárok segítségével próbamerüléseken lehet részt venni.

A világnap programjairól és helyszíneiről a vizvilagnap.hu oldal nyújt bővebb felvilágosítást.

A víz világnapját az 1992-es Rio de Janeiró-i környezetvédelmi konferencia kezdeményezésére 1994 óta ünneplik világszerte. Az ENSZ március 22-ét nyilvánította a víz világnapjává, amelynek célja a környezet és ezen belül a Föld vízkészletének védelme.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.